Förverkliga klassens författardrömmar

– Novelltävling för högstadieelever

Ge din klass chansen att förverkliga sina författardrömmar! I ett spännande samarbete med Novellix bjuder Akademibokhandeln in högstadieelever att delta i en novelltävling där vinnande bidrag får äran att bli utgivna i en exklusiv Novellix-utgåva. Låt kreativiteten flöda och inspirera dina elever att sätta sitt avtryck i litteraturens värld.Vem kan vara med?

Novelltävlingen riktar sig till elever i årskurs 7–9 och uppmuntrar dig som högstadielärare att arbeta med novellskrivning under hösten. Tänk på att alla bidrag måste skickas in av dig som lärare, det är frivilligt för eleverna att lämna in sina bidrag även om hela klassen arbetar med tävlingsmaterialet.

Läser du detta som elev och tycker att det låter intressant? Prata med din lärare! 
 

Tävlingsuppgift och villkor

Tävlingsuppgift: Skriv en novell på temat Frihet.

Villkor: Novellen ska vara skriven på svenska och får innehålla 8–15 000 tecken inklusive blanksteg (ca 1500–3000 ord).


Priser

Fyra vinnare utses, minst en i varje årskurs. Alla vinnare får:

 • Sin novell utgiven i en unik Novellix-box som säljs av Akademibokhandeln under våren 2025.
 • Författararvode på 1500 kr.
 • Skrivprodukter från Akademibokhandeln till ett värde av 2000 kr.
 • De fyra vinnarklasserna får varsin klassuppsättning av Novellix-boxen med vinnarnovellerna och ett ”Novellix-bibliotek” med andra noveller till klassen.
   

Tävlingsmaterial

När anmälan öppnar kommer inspirationsmaterial om novellskrivning och inspiration för tävlingens tema Frihet finnas tillgängligt att ladda ner på denna sida för alla deltagande klasser.


Tider

 • Anmälan öppnar 12 augusti, men du som lärare kan anmäla deltagande klasser under hela tävlingsperioden (12 augusti–31 oktober).
 • Bidragen ska skickas in senast 31 oktober.
 • Vinnarnovellerna publiceras i en Novellix-box som ges ut i mars 2025.
   

Tips! Fyll i detta formulär för att få en påminnelse när anmälan öppnar.


Jury

Juryn består av ungdomsförfattarna Nora Khalil, Mårten Melin och läromedelsförfattaren Carl-Johan Markstedt, samt representanter från Novellix och Akademibokhandeln.

Nora Khalil är lärare och författare. Hon har varit finalist i Ortens bästa poet och 2022 debuterade hon med ungdomsromanen Yani, som nominerades till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok.

Mårten Melin är författare och bibliotekarie. Han gjorde sin debut 2003 med poesibilderboken Mera glass i däcken och har sedan dess skrivit över hundra böcker, inklusive dikter, noveller och romaner för barn och unga. 

Carl-Johan Markstedt är legitimerad gymnasielärare i svenska och historia samt läromedelsförfattare. Han föreläser även om litteraturundervisning och driver Svenskpodden, en populär podcast som riktar sig till både lärare och elever. 


Fotograf bild 1: Daniela Spiroska 
Fotograf bild 2: Bodil Johansson Elakkanin 

Bakgrund

Novelltävlingen är en del av Vässa pennan som är ett samlingsnamn för skrivfrämjande aktiviteter hos Akademibokhandeln. Genom att främja det fria skrivandet hos barn och unga ges utrymme för kreativitet och förmågan att uttrycka sig stärks. Tillsammans med läsning byggs en stark grund för fortsatt lärande och ett inflytelserikt, meningsfullt och tillfredställande liv.

Läs mer om Novellix >>