Bokcirkelguide

– Vi hjälper dig att komma igång!

Är du nyfiken på att starta en bokcirkel? I Akademibokhandelns bokcirkelguide får du tips, inspiration och smarta förslag på hur du startar och driver din egen cirkel. Följ med och dela läsglädjen!

Till månadens bokcirkeltips >>

 

Så här kommer du igång

Var hittar jag andra som vill vara med? Hur sätter jag samman en riktigt bra grupp? 
Det vanligaste sättet att hitta deltagare är att fråga runt bland sina vänner och bland deras bekanta. Fråga på jobbet, fritidsaktiviteten och bland grannarna. Det kan kännas bra att ha folk du känner och tycker om, och som du kan prata fritt och öppet med i boksamtalen. Men det kan också vara spännande att blanda, eller skapa en helt ny grupp. Ju fler olika åldrar, yrken och bakgrunder, desto större bredd i perspektiven och desto fler olika åsikter i diskussionerna. Ibland kan det också vara lättare att hålla fokus på boken om medlemmarna inte känner varandra sedan tidigare, eftersom det är lätt att börja prata om annat om man är gamla vänner. Fundera på vad som skulle passa just dig! Om du vill hitta helt nya deltagare kan du fråga på biblioteket, sätta upp en lapp i din lokala bokhandel eller söka i sociala medier. På nätet är sidan bokcirklar.se också ett bra ställe att börja.

Hur många? 
Antal medlemmar är naturligtvis helt valfritt. Men det kan vara bra att inte vara färre än fyra, eftersom alla kanske inte kan komma alla gånger. Om ni är fler än tio kan det bli svårt för alla att hinna komma till tals.

Grundregler 
Enas gärna om några grundregler för cirkeln innan ni börjar. Försäkra er om att ni vill samma sak med cirkeln, så att inte några har helt andra idéer än de övriga. Tycker ni t ex att det är okej att komma till träffen utan att ha läst boken? Sätt upp några enkla hållpunkter så att alla kan känna sig trygga i vad som gäller.

En bokcirkel är ett bra sätt att hitta nya läsupplevelser.

 

Vad ska vi läsa? Hitta rätt bok!

Var hittar jag inspiration och lästips? 
Personalen i din lokala bokhandel är en guldgruva – fråga dem så får du garanterat bra tips! Du kan även spana in våra bokcirkeltips på akademibokhandeln.se, fråga på biblioteket, leta bland recensioner i tidningar eller läsa bokbloggar på nätet.

Bokcirklar med tema 
Att ha en särskild inriktning eller ett tema i cirkeln är kul! Det kan också vara till hjälp när man ska välja i bokfloden. Temat kan vara hur brett eller smalt som helst: engelska deckare, antika klassiker, författare från ett särskilt land, romaner skrivna ett visst år, böcker med gröna pärmar ... Bara fantasin sätter stopp! Man kan köra olika teman under olika perioder. Om man väljer ett ämne snarare än en genre, så kan man blanda olika sorters böcker: på temat resor kan ni läsa både romaner och fakta om ämnet. Låt gärna temat inspirera träffarna – en vår med Paris-romaner sker boksamtalen över goda franska viner, baguetter, ostar och macaroner.

Vem väljer bok? 
Diskutera och välj tillsammans, eller låt var och en välja varsin gång. Det viktiga är att alla får chans att påverka bokvalet.

Läsa på olika sätt 
Se gärna till att böckerna ni väljer finns tillgängliga i olika format. Någon föredrar e-boken på läsplattan, någon annan en pocket att läsa på bussen medan en tredje helst lyssnar på ljudboken.

Var öppen och hitta nya läsupplevelser 
Hur ni än väljer bok, och vad ni än väljer – kom ihåg att vara öppen! En bok som du tycker ser tråkig ut och aldrig skulle ha valt själv kan visa sig bli årets bästa läsupplevelse.

Se gärna till att boken finns tillgänlig i flera format, så att deltagarna får välja hur de vill läsa boken.

 

Bokcirkelns träffar

Var och när ses vi? 
Det är vanligt att gå laget runt och ses hemma hos cirkelns deltagare, kanske över en enkel bit mat. Men glöm inte att det finns många alternativ. Att ses på ett café eller en restaurang kan vara kravlöst skönt – inget att förbereda eller plocka undan. Tänk på att välja ett relativt lugnt ställe där ni kan prata ostört och sitta kvar länge. Anpassa tiderna efter medlemmarna: för just er är det kanske lättast att ses på morgonen och diskutera boken över en god frukost? Eller en söndagsbrunch?

Cirkel på distans 
Svårt att ses? Inga problem! Många bokcirklar ses på nätet, via Facebook, Twitter eller chatt. Bor ni långt ifrån varandra kan ni bokprata via Skype. Utnyttja tekniken!

Hur länge? 
Sätt av åtminstone ett par timmar. Ni vill kunna diskutera boken i lugn och ro. Och när ni väl kommer igång går tiden fort.

Hur ofta? 
Många cirklar träffas en gång i månaden. Men känn efter vad som känns rimligt för just er och var flexibla. Kanske vill ni ha längre tid om ni väljer en tjock bok? Eller ses kort, ofta och bara läsa några få kapitel per gång?

Mer än bara träffar 
Om ni har möjlighet – ta ut svängarna och tänk steget längre. Ta en promenad på samma gator som karaktärerna rör sig på, prova en maträtt ur boken och lyssna på samma musik som huvudpersonen. Upplev boken tillsammans, med alla sinnen! Om det är möjligt kan ni även ta en weekend ihop där boken utspelar sig eller göra sällskap till olika bokevent i din stad så som signeringar, uppläsningar eller bokmässor.

Ta bokcirkelträffarna till nästa nivå. Prova att ses utomhus, ha temakvällar eller att resa bort tillsammans.

 

Boksamtalet

Utse en samtalsledare i förväg 
Det kan vara skönt att ha någon som är förberedd, som har tänkt till lite extra och kan komma med frågor som leder samtalet framåt. Variera ledare från gång till gång.

Hur börjar man? 
Ett bra sätt att starta samtalet är att göra en kort inledande runda, där alla får säga bara ett par meningar om boken och ge den poäng på en skala 1–5. På så sätt får alla komma till tals direkt. Poäng är inte nödvändigt, men kul! En annan bra inledning är att alla får välja varsitt citat som man fastnat för och läsa upp det.

Fokus på läsupplevelsen 
Även om ni ger poäng, tänk på att det är upplevelsen som står i centrum. Det viktiga är inte främst om boken var bra eller dålig, utan vilken upplevelse den gav dig. Hur kändes det att läsa den? Hur skulle du beskriva berättelsen?

Olika åsikter är bra! 
Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt?

Samtalsguider 
Hos oss får du tips på böcker och samtalsfrågor att diskutera i bokcirkeln, du kan hämta frågorna i butik eller ladda ner dem online. Många böcker kommer med frågor tryckta direkt efter berättelsen, särskilt anpassade för bokcirklar. I många andra fall går det att hitta motsvarande frågor på nätet. Ni kan också använda Akademibokhandelns samtalsguide – den fungerar oavsett vilken bok ni valt!

Psst! Är du ute efter extratips? Vår kunniga butikssäljare Linda är något av en bokcirkelfantast. Titta på live shoppingen där hon delar sina bästa tips på hur du kommer igång med en bokcirkel - och vilka böcker du inte får missa. Se Lindas live shopping här.

Till månadens bokcirkeltips >>