Lisbeth Salander är tillbaka

– Femte delen i Millenniumserien

Den första boken i Stieg Larssons Millenniumtrilogi, Män som hatar kvinnor, publicerades 2005 och blev årets stora överraskning i den svenska kriminallitteraturen. När Stieg Larsson gick bort tog David Lagercrantz över stafettpinnen och har skrivit två fristående fortsättningar till den hyllade trilogin. Nu är den femte boken i serien, ”Mannen som sökte sin skugga”, äntligen här!

Om boken

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Om författaren

David Lagercrantz, född 1962, är journalist och författare. Han debuterade 1997 med en bok om den svenske äventyraren Göran Kropps bestigning av Mount Everest. En gemensam nämnare för flera av hans böcker har varit att han har skrivit om briljanta personligheter som gått sin egen väg i livet. Detta utmärker inte minst hans senaste roman, den kritikerrosade Syndafall i Wimslow (2009) om den brittiske spionen Alan Turing som knäckte tyskarnas Enigmakod.

2015 axlade han Stieg Larssons mantel som författare till böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Det som inte dödar oss kom ut under sensommaren samma år till ett enormt medieintresse. Boken är den fjärde delen i Millennium-serien och gavs ut i 47 länder och har hittills sålt i sex miljoner exemplar. I september 2017 kommer den femte boken i serien, Mannen som sökte sin skugga, även den med Lagercrantz som författare.

En annan av David Lagercrantz största framgångar hittills (och en av de största svenska succéerna på senare år) är boken om Zlatan Ibrahimovic, Jag är Zlatan, som kom ut 2011. Jag är Zlatan nominerades till Augustpriset och till William Hill Sports Book of the Year, och har sålt i miljoner exemplar världen över.

David Lagercrantz är bosatt på Södermalm i Stockholm.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD.

Vad kan du om Millenniumserien? Ladda upp inför släppet av den femte delen i Millenniumserien genom att testa dina kunskaper i vårt quiz och var samtidigt med och tävla om ett lyxigt Millennium-bokpaket!

 

1:a - 3:e pris

Ett lyxigt Millennium-bokpaket innehållandes Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes och Det som inte dödar oss.

Tävlingen pågår t o m 2017-09-10 och vinnarna kontaktas via e-post samt presenteras på vinnarsidan senast v. 37.