"Barnets nyfikenhet kommer att ta över"

– Katja Brandis om hur vi kan främja läsandet hos barn

Katja Brandis skriver barn-och ungdomsböcker och är känd från bland annat serien Woodwalkers. Vi har nu bett henne om tips och råd på hur man väcker barns läslust!

Hur motiverar man barn att läsa?

Det viktigaste är att läsa för barnet när det är litet, helst i en mysig och positiv miljö. Om barnet lär sig att gilla berättelser och vill höra mer, är det ett första steg. Efter ett tag, när du kommit till en spännande passage i en berättelse, säg att du är trött och att barnet behöver hjälpa dig. Din unga läspartner läser ett stycke och fastnar förhoppningsvis till den grad att hen fortsätter läsa på egen hand för att ta reda på hur berättelsen fortsätter.

 

Hur hittar man rätt bok till rätt barn?

Leta på biblioteket, be om tips hos din bokhandlare, se över betygsättningar på internet och fråga andra föräldrar för att hitta böcker som passar ditt barn. En del barn gillar deckare, andra är väldigt intresserade av fakta, medan en tredje vill ha spännande och roliga romaner … det är alltid en utmaning att välja rätt bok! Det bästa är när du har upptäckt en serie som barnet gillar och det redan finns massor av böcker i serien. Då känner barnet till karaktärerna och kanske har de till och med blivit vänner.

 

Hur gör man barns läsning extra spännande och lustfylld?

Vid en viss ålder kan det vara svårt att intressera barn eller tonåringar för specifika böcker, särskilt om du är föräldern (detta gör dina rekommendationer ’o-coola’), även om du är säker på att barnet skulle älska en specifik bok. I det här fallet, förbjud barnet att läsa boken och lämna den sedan liggandes någonstans synligt i hemmet. Barnets nyfikenhet kommer att ta över!

 

Hur hjälper man barn att knäcka läskoden?

Att läsa är till en början en utmaning som kräver ansträngning. Men för varje bok ditt barn läser, desto lättare blir det och så småningom kommer barnet fastna för berättelsen. Så övning är nyckeln. Välj de bästa, allra mest fängslande böcker du kan hitta till att börja med. Tvinga aldrig barnet att läsa en särskild bok, läsning ska alltid vara frivillig. Först när barnet har blivit helt uppslukad av en bok och haft roligt under sin läsning, blir böcker coola och intressanta. Ge inte upp för tidigt, men ha i åtanke att vissa barn aldrig blir intresserade av böcker. Detta är i så fall inte ditt fel.

 

Är allt tillåtet när det gäller att locka barn till böckernas värld?

Ja, absolut! Om ditt barn vill läsa romaner om hästar, visst. Om hen vill läsa serietidningar, varför inte. Älskar ditt barn hemska skräckromaner? Läs dem du också och jämför sedan vem av er som blev mest skrämd!

 

Har du någon favoritdel från dina böcker?

Jag gillar verkligen scenen i Carags förvandling, den första boken i Woodwalkers-serien, när Brandon, en woodwalker som kan skifta till bisonoxe, upptäcker hur stark han egentligen är … något som inte många träd eller bilar klarar sig undan oskadda! Jag önskar dig all lycka i att finna dina egna styrkor.