Tävla om signerade ex av My Feldts "Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga"

– Tävlingen är avslutad!

Nu kan du vara med att tävla om ett signerat exemplar av sprudlande My Feldts bok "Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen"*. Dessutom kan du ta del av ett smarrigt recept ur boken längre ned på sidan! Tävlingen pågår t o m 3 juni.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

1:a - 3:e pris
Varsitt signerat exemplar av My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen.

*Tävlingen pågår t o m 3 juni 2018. Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från Akademibokhandeln och publiceras på tävlingssidan senast v. 23. Anställda inom Akademibokhandeln får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Genom att vara med och tävla godkänner du att Akademibokhandeln lagrar dina uppgifter i syfte att kunna kontakta samt skicka ut vinster till vinnarna. ​

RABARBER- OCH VANILJBULLAR

Len vaniljkräm, syrlig rabarberkompott och kardemummafyllning – en av livets bättre kombinationer. Bullen är allra godast nygräddad.

Till ca 24 bullar
Vetedeg
700 g vetemjöl
120 g strö- eller rörsocker
8 g salt
20 g grovmalen kardemumma
12 g jäst
360 g kall mjölk
1 ägg
110 g rumstempererat smör

Kardemummafyllning
175 g rumstempererat smör
105 g florsocker
15 g vaniljsocker
1 msk malen kardemumma

Vaniljkräm
En halv vaniljstång
250 g mjölk
50 g strö- eller rörsocker
60 g äggula
17 g maizena
13 g smör

Vaniljkräm
1 vaniljstång
200 g strö- eller rörsocker
1 liter standardmjölk
70 g maizena
240 g äggula
50 g smör

Rabarberkompott
1 000 g rabarberstjälkar
100 g frysta eller färska jordgubbar
1 msk grovmalen kardemumma
600 g strö- eller rörsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Gör vaniljkrämen och rabarberkompotten (se nedan). Låt stå i kylen.
2. Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Lös upp jästen i mjölk i en annan bunke. Häll degvätska och ägg i bunken med de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. L.t vila i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
3. Arbeta in smöret i degen med händerna tills du har en homogen deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
4. Gör kardemummafyllningen genom att vispa ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan.
5. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 60 x 40 cm. Bred på kardemummafyllningen så att degen precis täcks utan att lysa igenom. Rulla ihop till en rulle och skär ut 24 bitar. Sätt varje bit i en bullform.
6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det går olika fort beroende på om det är sommar eller vinter, varmt eller kallt hemma och var du väljer att låta dem jäsa.
Alternativ ett – jäsning över natten: Låt bullarna vila på en plåt i kylen tills du går och lägger dig. Låt sedan jäsa i avstängd ugn med en skål kallt vatten i botten över natten.
Alternativ två – jäsning över dagen: Låt bullarna jäsa i avstängd ugn med en skål kallt vatten i botten, i 4–6 timmar eller till dubbel storlek.
7. Värm ugnen till 200 grader med varmluftsfunktion.
8. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll när ugnen är varm. Tryck in spritsen mitt på bullens ovansida och fyll med cirka 2 msk vaniljkräm i varje bulle. Klicka på cirka 2 msk rabarberkompott ovanpå.
9. Grädda bullarna i 8–10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
10. Ta ut och låt svalna. Pudra med florsocker före servering.

Vaniljkräm - GÖR SÅ HÄR
1. Snitta vaniljstången på längden och skrubba insidan med socket. Koka upp sockret med mjölken. Lägg även i stången. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop äggula och maizena i en bunke (det är viktigt att det rörs ihop ordentligt så att det inte blir några maizenaklumpar). Häll den varma mjölken i bunken med äggvispet samtidigt som du vispar. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp och låt koka i 2 minuter under konstant omrörning.
3. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Sila upp i en annan bunke och låt svalna. Täck med plastfolie och förvara i kylen. Vispa upp krämen igen före servering så konsistensen blir krämig.

Rabarberkompott - GÖR SÅ HÄR
1. Skär rabarbern i bitar. Lägg hälften av bitarna i en kastrull tillsammans med jordgubbar och kardemumma. Tillsatt socker och koka upp. Sjud under omrörning tills rabarbern är trådig och börjar falla isär. Lägg i resterande rabarberbitar och koka tills rabarberbitarna är mjälla men fortfarande håller ihop. Då får du en lagom bitig kompott. Rör om då och då.
2. Tappa upp kompotten i varma steriliserade burkar. Förvara mörkt och svalt. Oöppnad burk håller i cirka 6 månader. Öppnad burk förvaras i kylskåp.