Intervju med författare Åsa Hellberg

– "Böcker ger tröst och kraft"

Åsa Hellberg är pocketaktuell med Välkommen till Flanagans – en feelgood-pralin som innehåller alla ingredienser du behöver för riktig må-bra-läsning. Åsas böcker är perfekta att läsa när du vill drömma dig bort en stund, men hur ser hon själv på litteraturen som tillflyktsort? Vi träffade henne för ett samtal om hur böcker kan minska ensamhet, ge kraft i svåra tider och hur hon själv förflyttar sig över landsgränser i fantasin. Läs intervjun här!

Hur ser du på att ta litteraturen till hjälp för att undkomma svåra tider?
Jag vet inte om kan undkomma dem, kanske, men att försöka flytta fokus en stund om dagen tror jag är viktigt. Stänga av nyheterna och läsa är i alla fall för mig ett sätt att bli lugnare inombords.

Min koncentration sådana dagar kanske inte räcker för mer än ett kapitel åt gången, men även en kort stund är välgörande. Man pratar så mycket om vikten av motion och rörelse, särskilt under en period när många är ensamma hemma, men jag tänker att vi också måste åt det inre välbefinnandet och ett sätt är att läsa ett kapitel då och då under en dag. Och jag tänker att man bara ska läsa det man tycker om. Inte tvinga sig igenom en tegelsten som man inte ens gillar.

Handlar det om verklighetsflykt och lindring i stunden genom att man får vara i en annan värld en stund eller kan litteraturen också hjälpa en att bättre hantera svårigheter?
Både och tror jag.

I vilka ”svåra” stunder tar du  litteraturen till tröst eller hjälp?
I det akuta läget är jag säkert för panikslagen för att kunna läsa alls, men sedan är det nödvändigt för mig att tänka på annat och då kan jag antingen fly in i en värld som någon annat har skapat åt mig, eller läsa något från en person som har upplevt samma sak som jag.

Det är trösterikt att inte känna sig ensam i en svår stund och därför väljer jag nog rätt noga vad jag läser. Jag vill absolut inte blir mer ledsen, tvärtom vill jag få kraft.

Jag har läst självbiografier som har blivit oerhört viktiga för mig i svåra situationer, men också romaner som har lyft mig från en sinnesstämning till en annan.

Vart och med vem reser du oftast i fantasin?
Jag har ju den oerhörda turen att få skapa egna berättelser där mina karaktärer aldrig sitter stilla, så med dem får jag ju fantastiska och händelserika resor under tiden jag skriver. Just nu befinner jag mig mentalt i Calais i Frankrike där är det varm och skönt på en fullsatt uteservering. I morgon ska jag skriva om Uppsala universitet där all aktivitet pågår precis som vanligt.

Men om jag får fantisera om verkligheten så hoppas jag komma iväg på den där inställda semesterresan med min mamma, 81 år. Hennes längtan efter att simma i Medelhavet är förhoppningsvis en dröm som går att uppfylla.