bokomslag Landet där vad som helst kan hända
Samhälle & debatt

Landet där vad som helst kan hända

Lars Åberg

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 250 sidor
  • 2018
I boken Framtidsstaden (2017) skildrade Lars Åberg hur en misslyckad integration förvandlat Malmö till en stad med stora sociala och ekonomiska problem. I sin nya bok vidgar han perspektivet och skildrar hur hela landet har påverkats av den omfattande migrationen.

Länge var Sverige känt för sin genomtänkta reformpolitik och omsorgsfulla samhällsplanering. Så är inte fallet längre. Numera har vi svårt att stava till social ingenjörskonst. Vi har blivit landet där vad som helst kan hända.

Där nya invånare välkomnas utan att det finns några planer för hur de ska kunna försörja sig.

Där alla förväntas bidra till integrationen men där bidrag ges till dem som inte vill.

Där vi ser oss som ett föredöme och ändå inte tycker att vi har någonting att komma med.

Där vi alla är individualister och samtidigt springer åt samma håll.

Där vi är så toleranta att vi inte kritiserar sådant som vi tycker illa om.

Där vi tar sämre hand om samhället än vad det har tagit hand om oss.

Där vi ändå fortsätter att tro att allt kommer att förbli precis som det är.

 

Landet där vad som helst kan hända är en personlig och inträngande reportagebok om Sveriges kanske mest brännande politiska fråga. Den frilägger integrationskrisens djupare rötter som går över 40 år tillbaka i tiden. Den diskuterar viktiga tankemönster - kulturrelativism, identitetspolitik, multikulturalism, mänskliga rättigheter, nyliberalism - som bidragit till problemen och försvårar förnuftiga lösningar på dem. Den presenterar människor och idéer som försöker övervinna segregationens förbannelser.

 

OM BOKEN

Sverige är ett så väldigt speciellt land att man förmodligen måste komma utifrån för att förstå hur annorlunda det mesta är. Själva har vi vant oss vid att vara aparta i ett globalt perspektiv och därför blivit blinda för vår särart.

Vi satte ihop ett folkhem och en välfärdsstat och när vi såg på allt vi hade gjort, och såg att det var gott, öppnade vi dörren och gav oss i kast med ett överväldigande integrationsprojekt om vars utgång vi inget kan veta, men om vilket det är lätt att misströsta.

Hur blev det så? Var det en medveten process, sprungen ur en vilja att förändra världen, eller blev vi helt enkelt omständigheternas rov? LARS ÅBERG

 

OM FÖRFATTAREN

Lars Åberg är journalist och författare till ett drygt tjugotal böcker. Förra året utgav han Framtidsstaden. Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Bland tidigare böcker kan nämnas Cowboy. På drift i ett annat Amerika (2002), Heder och samvete. En bok om hederskultur i Sverige (tillsammans med Eduardo Grutzky, 2013), Egna röster, egna bilder. När somalier själva berättar (2014) och de i USA utgivna West samt Floating in Sausalito (med fotografen Lars Strandberg, 2011 och 2016).
  • Författare: Lars Åberg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789188729101
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 250
  • Utgivningsdatum: 2018-04-26
  • Förlag: Karneval förlag