bokomslag Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?
Samhälle & debatt

Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

Lars Åberg

Pocket

89:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

Andra format:

  • 302 sidor
  • 2017
Det finns två berättelser om Malmö.

En optimistisk, som tar fasta på Öresundsintegrationen, högskolan, kulturblandningen och den unga befolkningen.

En pessimistisk, som handlar om den urholkade ekonomin, segregationen, kriminaliteten och kulturkonflikterna.

Anhängarna av de båda berättelserna tycks emellertid vara ense om en sak: Att Malmö är Framtidsstaden och att det vi idag kan iaktta i staden, imorgon kan bli verklighet i hela Sverige.

Men vad är det då som händer i Sveriges tredje största stad bortom högtidstal och svartmålningar? Lars Åberg gav sig ut på en resa i den stad där han bott i nästan hela sitt liv för att söka svaren.

OM BOKEN

En av de viktigaste böckerna jag läst på mycket länge. Folkbladet

Lars Åbergs bok om Malmö är en rysare. Politikerna måste ta hans ödesmättade fråga på allvar. Expressen

Åberg kan sitt Malmö angelägen läsning för var och en som vill förstå sig på Sveriges tredje största stad. Sydsvenskan

Åberg kallar en spade en spade utan rädsla för normaliseringar. Framför allt beskriver han inte problem som utmaningar. Det känns på något sätt journalistiskt. Journalisten

Det känns uppfriskande att läsa något bortom tillrättalagda doktriner och tuggade, upprepade retorikteser. Tidningen Kulturen

OM FÖRFATTAREN

Lars Åberg är journalist och författare till ett drygt tjugotal böcker, bland andra Cowboy. På drift i ett annat Amerika (2002), Heder och samvete. En bok om hederskultur i Sverige (tillsammans med Eduardo Grutzky, 2013), Egna röster, egna bilder. När somalier själva berättar (2014) och de i USA utgivna West samt Floating in Sausalito (med fotografen Lars Strandberg, 2011 och 2016).

Jag har bott i staden i nästan 60 år. Jag har cyklat till skolan över fält som senare blivit höghusområden, mina barn har växt upp här, jag har varit engagerad i det lokala kulturlivet och samhällsdebatten och jag har sett den radikala förvandlingen från 1970-talets kulturfientliga utflyttningsort till 2010-talets expansiva inflyttningsort. Befinner man sig länge i samma miljö kan det ta tid att uppfatta hur förhållandena förändrats. Så en dag tvingas man söka vård på sjukhuset och i ett slag inser man hur annorlunda allting har blivit. Jag tror att många kan ha den erfarenheten av Malmö; ett slags ketchupeffekt som bidrar till att man blir orolig för hur välfärdssamhället över huvud taget ska kunna leva vidare.
  • Författare: Lars Åberg
  • Format: Pocket/Paperback
  • ISBN: 9789188729064
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 302
  • Utgivningsdatum: 2017-12-29
  • Förlag: Karneval förlag