bokomslag Förskolan med barnet i centrum
Psykologi & pedagogik

Förskolan med barnet i centrum

Christian Eidevald Myrna Palmgren

Häftad

399:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 172 sidor
  • 2021
Förskolan med barnet i centrum beskriver hur alla som arbetar i förskola - skolchef, rektor, förskollärare, barnskötare och stödfunktioner - kan ta sig an de utmaningar som förskolan står inför.

Bokens författare har i ett utvecklingsprojekt, och med hjälp av olika forskningsdiscipliner, arbetat med hur förskolans resurser och förutsättningar kan användas för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för alla barn i förskolan.

I stället för att skolchef eller rektor motiverar förändringar utifrån det ekonomiska läget föreslår författarna ett arbetssätt där visionen kommer först: en vision som arbetas fram tillsammans, som utgår från uppdraget i läroplanen och som beskriver vad förskolan ska vara till för.

Den styrande principen är att barnets bästa alltid kommer först. För att inte tappa bort sig i beslut, mål och arbetsuppgifter som upplevs som att de inte utgår från barnens bästa gäller det att orka hålla i denna princip, och inte vika av från den. Det gäller också att nivån över rektor litar på denna princip, även om det tillfälligt innebär nya utmaningar, för att den på lång sikt ska kunna genomsyra alla beslut och på sikt påverka beteenden, som i sin tur påverkar förskolans kultur.

Boken tar också upp varför långsiktig planering är viktig och hur schemaläggning och andra viktiga "verktyg" kan användas för att se till att rätt kompetens är på rätt plats i rätt tid och gör rätt saker (utifrån visionen och uppdraget).

Om författarna
Christian Eidevald är legitimerad förskollärare, doktor i pedagogik, docent i förskoledidaktik vid Göteborgs universitet och utvecklingschef i Göteborg stads förskoleförvaltning. Myrna Palmgren är matematiker, doktor i optimeringslära och har bland annat arbetat med planering och styrning inom regioner, SOS Alarm, Polisen och Ikea.
  • Författare: Christian Eidevald, Myrna Palmgren
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789147144617
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 172
  • Utgivningsdatum: 2021-11-30
  • Förlag: Liber