bokomslag För lite
Skönlitteratur

För lite

Karin Boye

Danskband/flex

229:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

Andra format:

  • 172 sidor
  • 2024
Karin Boyes roman För lite i nyutgåva med efterord av Johan Svedjedal.

Boken handlar om en författare som heter Harald. När berättelsen börjar är han allmänt nedstämd för att han tycker sig ha tappat greppet om sitt liv och vad han håller på med. Han debuterade 15 år tidigare med en diktsamling som gjorde succé. Då hyllades han av kritikerna och betraktades som ett nytt löfte. Sedan följde några romaner som också var bra, men därefter gick det sämre och sämre.

Den huvudsakliga förändringen var att han så plötsligt blev familjeförsörjare. När hans tillfälliga flickvän Gertrud råkade bli gravid för tio år sedan blev det nödvändigt att genast gifta sig och inom kort hade han både Gertrud (som blev hemmafru) och två söner att hålla med allt vad de behövde.

Det innebar att han inte kunde fortsätta skriva dikter och seriös prosa, för det gav inte tillräckliga inkomster. Så nu, när romanen börjar, är han fast i "brödskrivandets" svåra position. Hans jobb är att skriva "enkla krönikor och förtjusande noveller för den glättade veckopressen".

Han trivs inte alls med sitt liv. Kärleken mellan honom och Gertrud har falnat och han har dålig kontakt med sönerna. Och skrivandet går på tomgång. När han drömde om att bli författare var det inte denna verklighet han såg framför sig.

Men så dyker hans ungdoms stora kärlek Thea upp. Hon har varit borta från Stockholm i fjorton år och gjort karriär som konstnär i Berlin, nu flyttar hon in i en bostad med ateljé på promenadavstånd från Harald.

Strax förändras allt. Harald som alltid gått långa morgonpromenader för att samla idéer till sina krönikor börjar nu passa på att besöka Thea i hennes ateljé. Deras möten blir allt viktigare för honom. Han minns hur det var att syssla med meningsfullt skapande. Att börja på nytt med Thea är en tanke som lockar. Men han kan samtidigt inte tänka sig att svika Gertrud och sönerna. Finns någon utväg?

Berättelsen om Harald (som på ett djupare plan har likheter med vissa inslag i författarens liv), handlar om kampen för mål och mening i tillvaron och om hoppet att till sist hitta sann kärlek.

Boken kom ursprungligen ut 1936. Här är den i efterlängtad nyutgåva. Johan Svedjedal har skrivit ett efterord som berättar om Karin Boyes liv under dessa år och om just den här romanens betydelse för hennes författarskap.

Karin Boyes roman För lite. I nyutgåva med efterord av Johan Svedjedal. ISBN 978-91-7742-613-4. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 176 sidor.
  • Författare: Karin Boye
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789177426134
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 172
  • Utgivningsdatum: 2024-02-16
  • Förlag: Bakhåll