En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Gunley Westermark - Betyg 5 av 5

Berättelsen En helt vanlig familj som utspelas i Lund handlar om en familj som en dag drabbas av en livsavgörande händelse. Boken är skriven utifrån de tre familjemedlemmarnas upplevelse av situationen. Man får följa en karaktär i taget och se hur de ser tänker, känner och varför de handlat som de gjort. Jag tycker att det är en spännande bok som fångar en från första sidan. Författaren håller läsaren nyfiken om vad som egentligen hänt den här speciella kvällen då livet förändras för denna familj. Jag kan känna frustrationen hos pappan och mamman som gör allt för sitt barn.

Berättelsen väver in både nutid och dåtid och jag kan själv känna frustrationen i att vara både barn och förälder. Det är vanliga händelser som många har hamnat i men som kan få olyckliga konsekvenser när man inte vågar lyfta problemen till ytan utan man tror man gör det rätta genom att sopa allt under mattan och inte prata om det som hänt. Föräldrarna har båda en akademisk utbildning och har yrken som är utsatta av andras värderingar. Att vara präst och advokat innebär att man är offentliga personer som omgivningen har förutfattade meningar om och som jag tycker författaren fångar på ett ypperligt sätt. Det förväntas att de gör och handlar på ett visst sätt och som barn kanske det är svårt att känna att man duger när man inte kan leva upp till dessa förväntningar. Likväl har författaren fångat hur svårt det kan vara att leva upp till att vara en bra mamma och pappa, hur relationerna kan förändras över tid och vilka problem tonårstiden kan medföra för både barn och föräldrar.

Dottern i familjen har en god vän och man får även följa familjens relation till henne och vilken betydelse hon och hennes familj har för familjen. Dottern och hennes vän har en stark kamrat relation och författaren har åskådliggjort hur viktig den kan vara och hur den kan påverka ens beslut och handlingar. Återigen så kan man känna av hur lätt det är att skapa sig bilder av hur en bra familj ska fungera och vad som förväntas av en genom att se hur andra har det. Och hur lätt allt kan ställas på sin spets och förändras över en natt.

Det är en bok som mycket väl kunnat skildra en sann händelse från dagens Sverige.

Aiva Front - Betyg 5 av 5

Emellanåt smärtsamt spännande

Mattias Edvardssons bok "En helt vanlig familj" är oerhört spännande på flera plan. Moral, yrkesetik, heder, svek, förväntningar, skuld , skamkänslor, rättssäkerhet, allt kolliderar. Och så en längtan efter gemenskap

Adam är präst "ärligheten själv personifierad" enligt många. Ulrika en skicklig och aktad jurist , har en oro att inte räcka till och får ej visa sig svag. Tonårsdottern Stella 19 år har försökt gå sin egen väg och ej alltid varit så följsam. Sitter nu häktad anklagad för mord.

Boken har ett intressant upplägg där man får följa varje familjemedlems version av vad som hänt. Den är skickligt lättskriven och man sugs in i handlingen på ett nästan smärtsamt sätt. Många frågor väcks hos mig som läsare, hur skulle jag själv ha handlat i en liknande situation? Svaret är inte alldeles givet. Hur långt kan man gå för att skydda sitt barn och sin familj? Och hur ser det egentligen ut i vårt samhälle?

Susanne Bergström - Betyg 4 av 5

Gör er redo för hängmattan! Här kommer en av sommarens romaner, där man hålls på halster ett bra tag, ja, praktiskt taget ända fram till slutet.

Den handlar om en familj som drabbas av en katastrof (i varje fall sett ur alla föräldrars synvinkel), och där man får följa de 3 familjemedlemmarnas olika uppfattningar om sanningen. Den är lättläst och precis lagom spännande, alltså helt rätt för sandstranden eller hängmattan (eller kanske uppkrupen i soffhörnet medan regnet smattrar på rutan). Den person som är mest intressant, och bäst skildrad är dottern i familjen. Den delen av boken är den som griper tag mest och den som jag gärna hade läst mer om. Så här är en uppmaning till författaren Mattias Edvardsson, skriv en uppföljning om Stella!!

Mamman och pappans del i berättelsen är mer ytliga, nästan lite opersonliga men driver ändå storyn framåt, men då det är, i grund och botten Stella det handlar om, blir det mest nerv i den delen. 

Så, hur slutar den då? Gå genast och köp boken så får du reda på, (men tjuvläs inte de sista sidorna), det inte helt (eller?!?) förväntade slutet!

Sofia Liberg - Betyg 4 av 5

Ett brott, en anklagad, men hela familjen blir inblandad. När man kommer in i handlingen är det svårt att släppa boken. Tänkvärd roman där man får möta tre olika synvinklar om samma händelse. Perfekt att plöja i sommar!

Birgitta Svensson-Berg - Betyg 3+ av 5

En spännande roman svår att lägga ifrån sig, om en familj där dottern anklagas för ett brott. Redan i prologen tränger obehaget på, fadern vittnar i rättegången där  dottern Stella är anklagad för mord. Modern sitter medtagen bland åhörarna. Den helt vanliga familjen bor i Lund och består av 19-åriga Stella, fadern Adam präst och modern Ulrika jurist. I romanen följer man de tre familjemedlemmarna var för sig och läsaren inser snabbt att de inte känner varandra så väl som man tror. Alla döljer de något. Långsamt bygger författaren Mattias Edvardsson upp spänningen. Sanningen låter författaren sippra fram allt eftersom. Vad hände egentligen mordnatten och vem talar sanning? Har Stellas uppväxt och beslut som föräldrarna tog då påverkat händelserna?

Hur reagerar föräldrarna på anklagelserna och vad gör de för att rädda dottern?

En spännande och intressant bok inifrån en familj när det värsta har hänt. Först på sista sidan får man reda på vad som hänt. Slutet blir lite abrupt, hade velat veta lite mer.

Gillade man “Störst av allt” av Malin Persson Giolito är det här boken man ska läsa.