Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Den som överlever" av Victor Pavic Lundberg. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Victor Pavic Lundberg. Foto: Thron Ullberg

 

Ulrika Hurtig - 4/5

Debuterande författare vill ofta för mycket med sina verk. Att läsa och recensera en debutroman kan därför vara en utmaning. Men Victor Pavic Lundberg, med sin spänningsroman Den som överlever, är en annorlunda litterär debutant.

En annorlunda litterär debutant.

Boken pendlar mellan dåtid – december 2000 – och nutid. Miljön är Stockholm, till stor del en tidningsredaktion. Kopplingen dåtid – nutid samt alkoholproblem – journalist känns inte direkt nyskapande. Men plötsligt har jag läst en femtedel av den här spännande och välskrivna boken. Miljöerna känns autentiska liksom människorna, med fel och brister. Snart anar jag att berättelsen är mer än den först ger sken av. Boken består av flera berättelser i en, något som känns helt rätt i sammanhanget. De som överlever katastrofer kan ju faktiskt hantera detta på väldigt olika sätt. En del genom att våga möta sanningen, andra genom att… frisera den.

Korta meningar och kapitel ökar spänningen och min läshastighet. Helhetsintrycket är mycket gott. Detta är en debutroman jag varmt kan rekommendera.

Gudmund Dvärsäter - 4/5

En skickligt komponerad debutbok där kriminalaren med sitt sökande efter motiv och brottsling ersätts av journalistens sökande efter sanningen.

Bokens huvudkaraktärer är väl beskrivna där de var för sig och av olika orsaker har sitt tillkortakommande men tillsammans utgör ett starkt team i jakten på scoopet.

De mest framträdande rollinnehavarna utöver bokens huvudpersoner ges tydliga karaktärer vilket också gör deras handlingar förståeliga och trovärdiga.

Miljöbeskrivningen känns äkta och det märks att författaren med sin journalistiska bakgrund befinner sig på hemmaplan.

Efter en lång tids sjukskrivning pga. ett personligt trauma är Loa åter i tjänst på sin gamla tidning. Hans första uppdrag blir att 20 år efter händelsen skriva en artikel om en flygplanskatastrof där ett passagerarplan störtade mitt i Stockholm och orsakade massiv död och förstörelse. Samtidigt och utan ledningens tillstånd bedriver Danijela, Loas tidigare radarkompis, en egen utredning kopplat till samma händelse.

I deras sökande efter vinklar till respektive storyers upptäcker de saker som förbryllar och väcker frågetecken. Loas egna upplevelser kommer åter upp till ytan.

Nyfikenheten som tänds gör att man sugs med i berättelsen

Som läsare dras man snabbt med i flödet och nyfikenheten som tänds gör att man sugs med i berättelsen och snabbt vänder sida för att söka svaren på frågorna som både ställts och borde ställas. En spännande läsupplevelse med många bottnar som med stor skicklighet vävs samman.

Hoppas på ett fortsatt författarskap signerat Victor Pavic Lundberg och att åter få stifta bekantskap med duon Danijela Mirkovic och Loa Bergman.

Susanne Elamzon - 4/5

Jag tycker att för att vara Victors första spänningsroman har han lyckats mycket väl. Språket löper bra och det ligger en bra balans med nutid och dåtid. Jag kommer på mig själv flera gånger om att fnissa till Victors fantastiska målande beskrivningar av kroppsspråket. Det är en bra historia med många bottnar och som gör den till en bladvändare.

Jag ser fram emot Victors nästa spänningsroman och kan varmt rekommendera Den som överlever.

Peter Hansson - 4/5

I början av boken tänkte jag: Det här känns bekant, två udda personer som jobbar tillsammans och kompletterar varandra. Så igenkänningsfaktorn var stor men historien om flygolyckan på Medborgarplatsen och terrordådet på NK gjorde ändå att jag kunde känna en behållning av boken.

Jag kan inte hjälpa att jag undrar hur det skall sluta.

På slutet steppar berättelsen upp ytterligare och jag kan inte hjälpa att jag undrar hur det skall sluta. Det är just den avslutande delen som gör att betyget trots allt blir en fyra.

Anna Dymle Mozart - 3/5

Jag hade förmånen att få förhandsläsa ”Den som överlever”, Victor Pavic Lundbergs debutroman. Tyckte att boken var lite rörig ett tag i hoppen mellan dåtid och nutid men det är ett spännande driv som för berättelsen framåt och författarens bakgrund och erfarenhet i tidningsbranschen märks väl genom hela boken. 

Det är ett spännande driv som för berättelsen framåt

En tragisk historia nystas upp, färgad av flera trasiga människors förlust, rädsla och sorg, för dig som söker spänning i journalistens grävande miljö. 

Jag ger betyget 3 av 5.