bokomslag Zhuang Zi (Zhuangzi; Chuang Tzu; Chuangtse)
Filosofi & religion

Zhuang Zi (Zhuangzi; Chuang Tzu; Chuangtse)

Zhuang Zi,

Inbunden

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 142 sidor
  • 2020
Svenska Akademiledamoten Göran Malmqvists efterlängtade översättning av den kinesiska visdomsboken Zhuang Zi.

Redan 2008 - när Malmqvist hade översatt boken Dao De Jing åt Bakhåll talade han om att han även ville översätta Zhuang Zi. Tyvärr kom hela tiden saker och ting emellan, mot slutet särskilt krisen i Akademien. "Detta debackel dränerar mig på både kraft och glädje."

Ändå fanns det ett visst hopp att boken skulle bli klar, meddelade han i ett mejl 2018. "Jag är visserligen 94 nu, men jag känner mig inte som en dag över 93."

När han gick han bort i oktober 2019, 95 år gammal, förlorade Sverige sin främste sinolog. Malmqvist var expert på det kinesiska språket på hög internationell nivå. Han var en auktoritet till och med i Kina.

Till vår förvåning visade det sig att det allra sista Göran Malmqvist sysslat med före sin död var att färdigställa detta manuskript och instruera sin hustru Wenfen Chen att överlämna det till Bakhåll för utgivning.

Zhuang Zi tillhör daoismens (=taoismens) själva fundament - vid sidan om Dao De Jing (även kallad Tao Te Ching) som Malmqvist alltså också översatt åt Bakhåll.

Tänkaren Zhuang Zi levde mellan åren 369 och 286 före vår tideräknings början. I sitt verk försöker han visa människan vägen till en sann verklighet, som ligger bortom ord och tanke. "Livet far förbi som framrusande hästar, varje ny rörelse är en överraskning och varje tid bringar någonting nytt."

"Den som kan ta Intet till huvud, Livet till ryggrad och Döden till rumpa, och som fattar att liv och död, tillvaro och förintelse är ett, med honom skulle jag vilja stifta vänskap."

"Du inbillar dig att Du kan söka sanningen genom att ställa spörsmål och tror att Du kan nå sann kunskap genom klipsk argumentering. Det är ju lika futtigt som att kika på himlen genom ett vasstrå, eller att peka på jorden med en syl."

En volym med (utdrag ur) den kinesiska visdomsboken Zhuang Zi. Översättning och förord av Göran Malmqvist. Introduktion av Göran Sommardal. ISBN 978-91-7742-543-4. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband (=hårda pärmar med tygrygg). 144 sidor.
  • Författare: Zhuang Zi
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789177425434
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 142
  • Utgivningsdatum: 2020-08-14
  • Översättare: Göran Malmqvist
  • Förlag: Bakhåll