bokomslag Vardagslivets socialpsykologi
Psykologi & pedagogik

Vardagslivets socialpsykologi

Thomas Johansson Philip Lalander

Häftad

469:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-2 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 247 sidor
  • 2018
I den här boken används socialpsykologiska teorier för att kommentera olika vardagliga exempel, och för att förklara det som annars döljer sig bakom ett självklarhetens skimmer. Vi får följa med till arbetsplatsen, till middagsbjudningen, till dagdrömmandet - till domäner i vardagslivet som vi gärna visar upp för andra och till skrymslen som vi håller hemliga, kanske till och med för oss själva.

Boken ger en fördjupad förståelse för hur människor agerar tillsammans, hur avvikande beteende kan skapas, hur makt utövas i vardagslivet och hur det är att leva i 2000-talets mediesamhälle.

I denna tredje upplaga har det tillkommit två kapitel. I "Sexualitet, kroppsfixering och identitet" utforskas människans intima och sexuella landskap. Kapitlet behandlar en rad centrala områden som pornografi, kroppsfixering och metrosexualitet. I det andra nya kapitlet - "På tåget utan papper" - riktas vår uppmärksamhet mot nya migrationsmönster och flyktingskap.

Med hjälp av bland andra filosofen Sara Ahmed analyseras de mekanismer som leder till att människor "stoppas" och hamnar innanför eller utanför samhällets och nationalstatens gränser. Förutom dessa två nyskrivna kapitel har boken dessutom genomgått en omfattande revidering och uppdaterats med nytt material.

Denna socialpsykologiska grundbok vänder sig till studerande i socialpsykologi, sociologi och socialt arbete, och till andra utbildningar med fokus på individens samspel med andra i samhället, till exempel lärarutbildningen, fritidspedagogutbildningen och vårdutbildningar.

Om författarna
Thomas Johansson är professor i pedagogik, med inriktning mot barn- och ungdomsvetenskap, på Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.

Philip Lalander är professor i socialt arbete på Institutionen för socialt arbete vid Malmö högskola.

Sagt om boken
"Detta är läroboken jag själv hade velat läsa som student. Liksom i den tidigare upplagan presenteras socialpsykologins viktigaste teoretiker, från 1900-talets början fram till idag. Socialpsykologiska begrepp som tas upp och förklaras i boken är bland annat socialisation, sociala konstruktioner, identitet, normalitet, avvikelse och makt. Båda författarna är hängivna socialpsykologer och det märks i deras sätt att presentera ämnet." BTJ häfte 13123168, lektör Annette Sjöberg.
  • Författare: Thomas Johansson, Philip Lalander
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789147113422
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 247
  • Utgivningsdatum: 2018-01-03
  • Förlag: Liber