bokomslag Utstraffad : en uppdiktad men inte helt osann historia
Skönlitteratur

Utstraffad : en uppdiktad men inte helt osann historia

Inka Persson

Danskband/flex

259:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 232 sidor
  • 2021
PÅ INSTRUMENTBRÄDAN sitter en citrongul post-it-lapp: "Jobbet är mitt! Yes!" Hon minns precis hur det var när mobilsamtalet kom - solskenet genom rutorna, det glittrande havet längs vägen, susandet från däckens framfart över asfalten och glädjeklicket i kroppen. Och nu är hon på väg dit!
Hon lättar på gaspedalen och ser sig omkring. I den här änden av staden är gatorna smala, husen gamla och trädgårdarna trivsamt tätvuxna. Fastän hon kör långsamt lyckas hon nästan missa infarten. Parkeringen ligger skymd av några stora almar på baksidan av den gamla tegelbyggnaden.

Det är så alltihop börjar.

Elli tänker att hon har hittat drömarbetsplatsen - en liten resursskola som ska ta sig an elever mellan 10 och 16 år, som har "straffat ut sig" i sin skola och behöver en tids extra stöd. Hon ser fram emot att få arbeta i en liten grupp med ett spännande och positivt teamwork.
Allt blir dock inte riktigt så som hon har hoppats. Steg för steg upptäcker Elli "den dolda läroplan" som råder i huset och hon försöker inrikta sig på att slå hål på de informella ledarnas arbetsmetoder och argument. Medan hon kämpar för att bli accepterad av kollegorna hamnar hon i ett limbo mellan dem och eleverna och får allt svårare att hävda sig i arbetet. Relationer utmanas, kamratskap sätts på prov och konflikter urartar till kränkningar.

Historien berättas ur tre olika perspektiv. Läsaren får följa hur planer smids bakom Ellis rygg; planer med avsikt att göra henne mindre omtyckt av eleverna och att på den vägen kanske lyckas "tvinga" bort henne från skolan. Ellis självkänsla börjar vackla - gör hon rätt, är hon konstig, är hon överkänslig, har hon svårt att samarbeta ... ?

UTSTRAFFAD är en roman i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Historia, fantasi och subjektivitet har vävts samman till autofiktion.

Inka Persson är född och uppvuxen i Halmstad. Efter utbildning vid Lunds Universitet och Musikhögskolan i Malmö arbetade hon under åren 1979-2014 som lärare i svenska, musik, drama och samhällskunskap och var samtidigt aktiv som skribent, musiker och poet. Sedan 2015 bor och verkar Inka i Ystad. Hon publicerar också texter och bilder på bloggen https://inkaskriver.blogspot.com/ och girafforlag.se.
Inka är medlem i Författarcentrum Syd, Hallands Författarsällskap, Litteraturrundan, Egenutgivarna och föreningen Arbetarskrivare.
  • Författare: Inka Persson
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789198311136
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 232
  • Utgivningsdatum: 2021-08-12
  • Förlag: Giraff Förlag