bokomslag Utbildning, forskning, samverkan : vad kan svenska universitet lära av Stanford och Berkeley?
Samhälle & debatt

Utbildning, forskning, samverkan : vad kan svenska universitet lära av Stanford och Berkeley?

Arthur Bienenstock Sylvia Schwaag Serger Mats Benner Anne Lidgard

Häftad

219:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 10-15 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 96 sidor
  • 2014
Universiteten och högskolorna är verksamma i en snabbt föränderlig värld. Än så länge står sig de svenska universiteten förhållandevis bra i den internationella konkurrensen men de sätts under allt hårdare press. Svenska universitet och högskolor spelar en viktig roll i det svenska samhället och kraven på att de ska bidra till samhällsutvecklingen och ekonomin är stora. Vad kan de då göra för att höja kvaliteten och bevara, eller till och med öka, sin attraktionskraft?
För att besvara denna fråga har författarna jämfört svenska universitet och högskolor med två av världens mest framgångsrika universitet, Stanford University och University of Californa Berkeley. De har identifierat de faktorer som gjort det möjligt för de båda universiteten att förena världsledande undervisning, forskning och genomslag i samhället i stort, och menar att Sverige har mycket att lära. Exempelvis krävs en bättre koppling mellan forskning och utbildning, tydliga karriärvägar, mer rörlighet och större transparens vid rekrytering av personal samt skärpt fokus på undervisning.
Rapporten ger värdefulla inblickar i hur Stanford och Berkeley fungerar och hur svenska universitet kan inspireras och lära av dem.

Arthur Bienenstock, professor emeritus i fotonvetenskap och chef för Wallenberg Research Link vid Stanford University, Sylvia Schwaag Serger, adjungerad professor i forskningspolitik vid Lunds universitet och direktör för Internationell strategi hos Vinnova, Mats Benner, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet och Anne Lidgard, direktör vid Vinnovas Silicon Valley-kontor och gästforskare vid Stanford University.
  • Författare: Arthur Bienenstock, Sylvia Schwaag Serger, Mats Benner, Anne Lidgard
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789186949549
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 96
  • Utgivningsdatum: 2014-03-05
  • Förlag: SNS Förlag