bokomslag The A-Z of Gravity's end : your ultimate guide to free fall and levitation
Konst & kultur

The A-Z of Gravity's end : your ultimate guide to free fall and levitation

Theo Ågren Björn Hegardt Pamela Jaskoviak Mikael Löfgren Aaron Schuster

Inbunden

359:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 160 sidor
  • 2019
Hur fick de tibetanska munkarna stora stenblock att lyfta?
Vad är barophobia och vem var Qamar Ali Darwesh?
Hur blev livet för Ann Hodges, den enda människan på jorden som träffats av en meteorit?
Boken är upplagd som en A-Z guide och innehåller konstnärliga, vetenskapliga och övernaturliga exempel, reflektioner och fiktiva historier om fenomen som gravitation, viktlöshet, levitation och dess antites; fallandet. Den är mycket mer än en enkel guidebok eller en ordbok och genom ett urval av intressanta anekdoter, essäer och poetiska betraktelser i ord och bild om levitationens historia tas läsaren med på en spännande resa i ämnet.
Drömmen om att uppnå viktlöshet har följt människan sedan lång tid, levitation är ett mytiskt fenomen med religiösa, magiska och spirituella kopplingar. Idag är det någonting vi kan uppnå på flera sätt, till exempel genom fritt fall i flygplan eller på rymdstationer. På samma sätt som när en människa promenerar på månen, är jordens gravitation då nollställd. Den svaga gravitationen på månens yta gör att saker faller i slowmotion, om en astronaut skulle hoppa för högt skulle han eller hon falla ut i universum.
Boken beskriver också, bland mycket annat, hur levitation har använts för politiska syften. Sommaren 1967 planerade aktivisten Abbie Hoffman att genomföra en levitation av Vita huset, 90 meter upp i luften, som en protest mot Vietnamkriget. Tusentals aktivister, beväpnade mer gitarrer och rosor, försökte omringa byggnaden men stoppades av militären. Även om aktionen inte gick som planerat fick den politisk betydelse i kampen mot kriget. Boken är rikt illustrerad med exempel från nutid och dåtid.

Medverkande förutom konstnärerna Björn Hegardt och Theo Ågren är:
Mikael Löfgren, författare, kritiker och skribent har skrivit essän the Weight of Weight (W), som beskriver levitation ur ett politiskt, vetenskapligt och kulturellt perspektiv.
Pamela Jaskoviak, författare, poet, krönikör och översättare bidrar med Face Down (F), en poetisk essä i tre delar som fokuserar på att falla.
Aaron Schuster, filosof och skribent har skrivit The Cosmonaut of the Erotic Future - A History of Levitation, en essä som handlar om hur levitation har framställts och tolkats inom konstens värld.
Ann-Charlotte Glasberg Blomqvist, kritiker och skribent medverkar med en essä om konstnärerna Björn Hegardt och Theo Ågrens samarbetsprojekt där de i installationer och objekt undersökt levitation och fritt fall.
  • Författare: Theo Ågren, Björn Hegardt, Pamela Jaskoviak, Mikael Löfgren, Aaron Schuster
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789163957611
  • Språk: Engelska
  • Antal sidor: 160
  • Utgivningsdatum: 2019-04-12
  • Förlag: Theo Ågren Publishing