bokomslag Television without frontiers
Konst & kultur

Television without frontiers

Andjeas Ejiksson

Häftad

349:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 7-11 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 407 sidor
  • 2021
Andjeas Ejiksson är konstnär verksam i Stockholm som i sin avhandling Television Without Frontiers söker betydelsen av public service i det samtida europeiska samhället. Boken kretsar kring en serie experimentella tv-sändningar som utforskade möjligheten att skapa en public service-kanal med räckvidd över hela Västeuropa och delar av Medelhavsområdet. Sändningarna genomfördes 1982 under namnet Eurikon, initierades av European Broadcast Union och organiserades som ett samarbete mellan femton nationella public service-tjänster.
Avhandlingens utgångspunkt är att Eurikon markerar ett avgörande geopolitiskt skifte, särskilt inom mediepolitiken, då de nationellt definierade gränserna för mediedistribution i Europa började lösas upp. Den består av två överlappande delar: den ena är en film den andra är en essätext som utforskar idéer om public service och åskådare, liksom de relationer och institutionella strukturer som omger produktionen, distributionen och visandet av filmen. Så undersöker avhandlingen det komplex av ideologiska, strukturella och materiella förhållanden som delvis konvergerar i Eurikon.
Den liberala demokratins legitimitet vilar i stor utsträckning på föreställningar om en sammanhållen offentlighet, på ett slags föreställd samtidighet och ett avgränsat geografiskt kontinuum som definieras av nation, nationell kultur och gemensamt språk. Genom en kritisk undersökning av idéer och former för översättning och gemenskap, och av åskådarens roll och status, driver avhandlingen ett argument om att förändringar i dessa förhållanden har lett till en kris för den europeiska liberala demokratins legitimitet. I den belysningen kan Eurikon kan läsas som ett tidigt försök att pröva hur den nationella offentlighetens strukturer och institutionella format, och med dem legitimiteten, skulle kunna överföras till ett transnationellt, europeiskt sammanhang.
  • Författare: Andjeas Ejiksson
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789180092081
  • Språk: Engelska
  • Antal sidor: 407
  • Utgivningsdatum: 2021-02-21
  • Förlag: ArtMonitor