bokomslag Svenska kvinnliga pionjärer : från Agnes till Wilhelmina
Historia

Svenska kvinnliga pionjärer : från Agnes till Wilhelmina

Eva-Karin Gyllenberg

Inbunden

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 273 sidor
  • 2021
"Jag tyckte jättemycket om den ... Det handlar nog om att det både var en hel del kvinnoöden som jag inte kände till. Och så är det en väldigt vacker bok, med fantastiskt bildmaterial och fin layout. Gyllenberg skriver också medryckande, hon är så att säga i steget hela tiden, entusiastisk. Jag blev uppiggad av att läsa det här!"

Ebba Witt-Brattström, intervjuad i tidningen Fönstret

 

"Under läsningen kunde jag känna hur jag svällde av stolthet när jag läste om dessa mina anmödrar. När boken är utläst, vill jag tacka var och en för deras insats och framför allt Eva-Karin Gyllenbergs för att ha samlat ihop berättelserna om dessa beundransvärda kvinnor till en bok. Detta är en bok som ska avnjutas i små utvalda portioner, ungefär som ett afternoon tea med läckra tillbehör."

Amelia Adamo, DN

 

"Här lyfts, för all del, kända namn fram; Gunilla Pontén, Hilma af Klint, till exempel. Men också porträtt av kvinnor som vi kanske inte riktigt har hört talas om, det tycker jag är väldigt roligt. Jag tycker nästan det här är en coffee table-bok man bara kan sträcka sig efter och läsa lite här och där i. Och samtidigt får jag ju också lära känna de här kvinnorna jag inte ens visste fanns än."

Titti Schultz, Go Kväll

 

"I Svenska kvinnliga pionjärer får de sin första ordentliga presentation för en nutida läsare... Välskrivet och givande för historieintresserade. Betyg 4 av 5"

Anna-Karin Skoglund, BTJ

 

2021 är det 100-årsjubileum för när kvinnor fick rösta för första gången i Sverige!

Kvinnor har ofta hamnat i skymundan i historien. Men det finns många som har satt spår och är värda att lyftas fram, kvinnor som har vågat gå egna vägar och visat vägen för efterföljande.

Eva-Karin Gyllenberg, välkänd profil på Dagens Nyheter, har gjort ett urval på 40 kvinnor som på olika sätt varit pionjärer. Boken presenterar kvinnor från hela Sverige: företagare, idrottare, läkare, uppfinnare, välgörare, konstnärer ... Läsaren får ta del av kvinnornas liv och kamp, få en inblick i tiden som de levde i och en förståelse för vad de gjorde. Både välkända och mindre kända kvinnor finns med i urvalet. Rikt illustrerad med fotografier.

Ett urval: Estrid Ericson (grundare av Firma Svenskt Tenn) Eva Ekeblad (första kvinnan i Kungliga Vetenskapsakademien) Anna Lindhagen (politiker, kvinnosaksaktivist) Eva Dickson (äventyrare, rallyförare, författare) Elin Wägner (författare, ledamot i Svenska Akademien, kvinnoröstkämpe) Sally Bauer (kanalsimmerska) Beda Hallberg (grundare av Majblomman) Ida Gawell-Blumenthal, Delsbostintan (författare, berättare, vissångare) Ellen Fries (första kvinnan att doktorera) Gunilla Pontén (modedrottning) Lisa Elmqvist (skaldjursdrottning) Wilhelmina Skogh (hotelldrottning).

EVA-KARIN GYLLENBERG är journalist på Dagens Nyheter sedan 1980 och har varit verksam inom flera områden, främst inom Stockholm, kultur och idrott. Hon har tidigare gett ut Sverigequiz och Stockholmsquiz.
  • Författare: Eva-Karin Gyllenberg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789174693904
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 273
  • Utgivningsdatum: 2021-03-03
  • Förlag: Ordalaget Bokförlag