bokomslag Stumt ljus
Konst & kultur

Stumt ljus

Boris Zetterlund

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 261 sidor
  • 2021
Året är 1912 och första världskriget har ännu inte brutit ut. Vilhelm får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör. På tåget genom Europa träffar han den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Simone har, liksom Vilhelm, ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas? Vilhelm hamnar i okända städers skuggsidor, möter märkliga karaktärer - både levande och möjligen döda och får anledning att undra över om han överhuvudtaget kommer att kunna åka tillbaka till inspelningarna på Svenska Bio.

Stumt ljus är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer då inte minst kvinnorna hade en framträdande roll. Det är en berättelse om att förhålla sig till sig själv, sanningen och ödet. Hur svårt det än kan vara.

"Stumt ljus av Boris Zetterlund är en skimrande stämningsfull hyllning till livet, äventyret och filmkonsten. Fina miljöskildringar och finurliga blinkningar till verkliga gestalter både inom film och litteratur, ger liv och lust åt berättelsen. Årets hittills mest trivsamma läsupplevelse, särskilt för alla filmintresserade." Thomas Nilsson, HemmaBiotidningen

Boris Zetterlund föddes 1956 i en liten by på halvön Istrien som idag tillhör Kroatien. Platsen har färgat karaktärerna i Stumt ljus. Till Malmö kom han 1961 via flyktingläger utanför Bari och Napoli. Med sin stora passion för film och dess värld var det nästintill omöjligt för Boris att inte skriva sin berättelse som utspelar sig under filmens pionjärtid. Boris är utbildad socialpedagog och bibliotekarie. Idag är han senior advisor i ett företag som levererar it-system till och samarbetar med bibliotek, filmarkiv och museer över hela världen. Förutom några gästspel i Borås och Stockholm har han varit Malmö trogen. Stumt ljus är Boris andra roman. 2018 debuterade han med Kabaré Vemod.
  • Författare: Boris Zetterlund
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789175575322
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 261
  • Utgivningsdatum: 2021-11-21
  • Förlag: Hoi Förlag AB