bokomslag Solens hjärta : hur man tränar sitt sinne - spegeln som klargör allt
Filosofi & religion

Solens hjärta : hur man tränar sitt sinne - spegeln som klargör allt

Lama Ngawang

Danskband/flex

259:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 267 sidor
  • 2011
"När järnfåglarna flyger färdas Buddhas lära till västerlandet" lyder en spådom från Padmasambhava, som var en av förgrundsgestalterna när buddhismen kom till Tibet. Kanske är det detta vi bevittnar i våra dagar då intresset för buddhismen ökar i väst. För Sveriges del är Lama Ngawang en av de verkligt betydelsefulla personerna i detta skeende.
Denna bok består av undervisning som har givits på buddhistcentret Karma Shedrup Dargye Ling i Mälarhöjden, Stockholm. Undervisningen översattes från tibetanska till svenska av skickliga tolkar och har sedan redigerats av Elin Lagerkvist.
Laman har några favorittexter vilka han ofta utgår ifrån när han undervisar. Fraser och citat från dessa dyker då och då upp i denna bok. Laman har en enastående förmåga att göra innehållet i dessa texter levande och begripliga.
Han betonar ofta vikten av att få undervisningen förmedlad till sig från någon som tillhör en levande buddhistisk tradition. Dessutom påminner han oss om att det inte räcker att höra undervisningen utan att vi själva måste begrunda och utöva den för att den ska få någon mening. "Annars blir undervisningen bara som underhållning för stunden och då mister den sin mening", brukar han säga.

"Till mina vänner som är för mig som mitt hjärta: Jag berättar allt detta för er för att förklara essensen av en särskild stärkande dryck, ordens essens, läkedom för hundra sjukdomar.
Denna undervisning hör samman med lamornas muntliga undervisning. Den stämmer med deras erfarenhet under meditation och kan också sättas i samband med vår egen erfarenhet.
Den förklarar också tydligt vår tillvaros erfarenheter och även hur viktig vänskapen mellan manligt och kvinnligt är, liksom mellan föräldrar och barn.
Den kan också analyseras av stora lärda och sådana som är mycket intelligenta och studerar flitigt. Men det finns ett gammalt talesätt: 'Till och med de lärda kan bli vilseledda.' Hur stor deras lärdom än är, är deras kunskap som att ta upp vatten med fisknät. Till och med en olärd fåraherde kan nå befrielsen genom att vara fri från förväntan. Ingen som väntar sig något kan bli befriad. Då är man som en blind som ser upp mot himlen utan att se den och få någon glädje av det.
Har man en fast övertygelse utan någon förväntan och har sann hängivenhet, då kan man hitta reliker i en hunds tänder. Därför är denna undervisning som en spegel, där man ser sig själv mycket klart." Lama Ngawang
  • Författare: Lama Ngawang
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789151403496
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 267
  • Utgivningsdatum: 2011-02-08
  • Förlag: Bokförlaget Robert Larson