bokomslag Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender
Samhälle & debatt

Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender

Olof Johansson

Häftad

659:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 304 sidor
  • 2022
Hur ser skolledare på sina förutsättningar att utöva yrket i skärningspunkten mellan nationell policy och lokala genomförandestrukturer? I denna antologi problematiseras och analyseras data från totalundersökningar genomförda bland annat bland skolledare i förskola och skola. Läsaren möter skolledare som trivs i yrket och som anser att de kan medverka till en bra utveckling. Samtidigt beskriver en rektor sin arbetssituation som ”att bygga en rondell i rusningstrafik” med hänvisning till de senaste decenniernas omfattande nationella reformer. 

I denna andra upplaga av Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy – nya utmaningar och utvecklingstrender har samtliga kapitel reviderats, och två har tillkommit. Nya analyser har gjorts utifrån det senaste decenniets förändrade policy och kunskapsläge. Kunskapen om skolans utmaningar har ökat genom forskning och statliga utredningar men det återspeglas inte i lagstiftning och formulering av ny policy.  

I kapitlen diskuteras bland annat skolledares professionella normer, etik, vetenskapliga grund, vilket handlingsutrymme som finns och vad som skiljer över- och underpresterande skolor åt.  Författarna tar sin utgångspunkt från olika vetenskapliga discipliner som statsvetenskap, pedagogik, sociologi, rättssociologi och genusvetenskap. Varje kapitel avslutas med att diskutera det senaste decenniets utmaningar och möjliga utvecklingstrender.

Bokens redaktörer är Elisabet Nihlfors, professor i pedagogik med inriktning mot ledarskap vid Uppsala universitet och Olof Johansson, senior professor i statsvetenskap vid Centrum för skolledarutveckling i Umeå.

  • Författare: Olof Johansson
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789151107578
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 304
  • Utgivningsdatum: 2022-08-09
  • Förlag: Gleerups Utbildning AB