189:-
Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar
Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-
Bokens titel är en lite humoristisk anspelning på att svampexperter i alla tider varit hänvisade till smakprov för att klassificera svampar som ätliga eller giftiga. Författaren Bo Berger har själv lyckats undvika allvarliga förgiftningar men istället stött på sådana i sin egenskap av läkare. Boken behandlar många av de giftiga svamparna, hur de ser ut och vad som kan hända om man äter dem. De flesta är inte farligare än att de orsakar illamående och kanske kräkningar. Men många har också djupgående effekter på lever, njurar, nervsystem och andra inre organ. Vissa kan orsaka svåra allergier och/eller cellförändringar som leder till tumörsjukdomar. Varför kan då svampar vara så giftiga? I de flesta fall handlar det om självbevarelsedrift. De har i årtusenden utkämpat underjordiska krig mot bakterier och andra smådjur nere i jorden. Och dessutom pågår ständiga inbördeskrig svamparna emellan. Svamparna är nu fantastiska kemifabriker och de använder sina förmågor för att försvara sig. Därför tillverkar de några av de mest komplexa ämnen som naturen känner till. Med giftverkan och andra häpnadsväckande effekter. Men svamparna ägnar sig inte bara åt försvar utan har också "lärt sig" att åka snålskjuts på växternas fotosyntes och på människor och djur för att bli uppätna och få sina sporer spridda. Bo Berger tar oss med på en hisnande resa in i en okänd och på många sätt förtrollande värld. Och lär oss att betrakta svampar på ett helt nytt sätt.
- Format: Danskband/flex
- ISBN: 9789151944661
- Språk: Svenska
- Antal sidor: 214
- Utgivningsdatum: 2025-04-20
- Förlag: Smedtorp Förlag