bokomslag Sektbarn : ett reportage om de utvalda för paradiset
Filosofi & religion

Sektbarn : ett reportage om de utvalda för paradiset

Charlotte Essén

Inbunden

199:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 488 sidor
  • 2008Maja tvingades knacka dörr och predika jordens undergång.


Agnes levde hela tiden med skräcken för demoner.


Leo blev bortgift som sjuttonåring och hans uppväxt fylldes av djävulsutdrivningar och hot.


Sandra utsattes för misshandel och grov omsorgssvikt, isolerades från omvärlden och fråntogs sina grundläggande mänskliga rättigheter.


Christoffer skickades ensam som sjuåring till sektens skola i Indien, där han utsattes för fysisk och psykisk misshandel under flera år.


Jennifer separerades från sin familj och flyttade mot sin vilja runt hela världen i isolerade kollektiv, utsattes för systematisk misshandel och förvägrades grundläggande utbildning.


Varje intervjuavsnitt avslutas med en faktadel om respektive sekt.


Här berättar också personer med kunskap från sekter, religiös fundamentalism och extrema grupper om sina erfarenheter, liksom representanter för polis, rättsväsende, psykiatri, stödverksamheter samt svenska och norska Rädda barnen.


I teoriavsnitten görs en grundlig genomgång av forskning, svenska och internationella utredningar, jämförelse mellan sekter i relation till Barnkonventionen och BBiC - Barns behovs i centrum.


Här beskrivs dessutom flera uppmärksammade internationella sekthändelser med ett barnperspektiv, där barnen ofta har glömts bort av samhället och i medias rapportering.


Sektbarn är en akut varning om vad som kan hända när fundamentalistiska grupper isolerar sig utan insyn och på egna villkor uppfostrar barn.

Charlotte Essén, född 1957, är författare och frilansjournalist med inriktning på medicin, och har mångårig erfarenhet som skribent, bland annat Dagens Nyheter.


Hon har tidigare skrivit boken Samtal i självhjälpsgrupp-få kraft och stöd av andra i samma situation (2003, Wahlström & Widstrand), samt är medförfattare till boken Stödgrupper för barn och ungdomar(2008, Studentlitteratur).'En väldigt viktig och väldigt stark bok. Vill du veta något om sekter, rekommenderar jag Sektbarn av Charlotte Essén.'


SVT, Magnus Utvik, Gomorron Sverige 2008-11-18'Journalisten Charlotte Essén har i standardverket Sektbarn visat med vilken naivitet de här frågorna hanteras av svenska myndigheter.'


EXPRESSEN, Ulrika Kärnborg, 2015-03-27'Med sällsynt djup förståelse, bredd och kunskap. Också faktaavdelningarna har hög klass; pedagogiska, överskådliga och med sällsynt djup förståelse, bredd och kunskap.'


GEFLE DAGBLAD, Lena Thomsson, 2009-03-19'I Charlotte Esséns omfångsrika reportage får vi möta ett antal personer som har vuxit upp i sekter. Det är en uppfostran som bara kan beskrivas som fysisk och psykisk barnmisshandel.


Det Essén beskriver är toppen på ett isberg. Ingenting tyder på att den hänsynslösa hjärntvätten av barn är på väg att minska. Tvärtom. Religionsfriheten är heligare än FN:s barnkonvention.'


EXPRESSEN, Nils Schwartz, 2008-05-12'En bok som andas pionjärarbete. Hon är glasklar i sina analyser av hur sekter ofta påverkar barn väldigt negativt.'


NORRKÖPINGS TIDNINGAR, Ola Wihlke, 2008-06-11'Skriven med driv och stort engagemang.'


SYDSVENSKAN, Karin Rebas, 2008-05-12

'I religionens källarvåning hålls barn emotionellt fängslade genom fundamentalistiska system.


Charlotte Essén visar hur sekter är helt oförstående till vad barn är och behöver. Hon är kritisk till såväl den psykiatriska vården som socialtjänsten, vilka hon me
  • Författare: Charlotte Essén
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789163371806
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 488
  • Utgivningsdatum: 2008-05-01
  • Förlag: Moment förlag