99:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 504 sidor
  • 2021
Förtrollande roman om vaxmodeller och revolution i 1700-talets Paris

Petite är berättelsen om Marie Grosholtz, en föräldralös piga som med tiden blir Madame Tussaud. Historien spänner från 1761 till 1850 och tar oss med på en äventyrlig och brokig livsresa.

Marie får tidigt smeknamnet Petite som kommer att följa henne genom livet. Hon växer upp med den excentriske läkaren Curtius som lär henne att göra vaxmodeller av kroppsdelar. Hennes konstnärlighet och känsla för hantverket kommer att ta henne från skapandet av anatomiska vaxmodeller till hovet i Versailles, vidare till ett turbulent Paris under revolutionen, och slutligen till London och det vaxmuseum vi känner än idag.

Romanen Petite är löst baserad på Madame Tussauds liv. Det är en fascinerande berättelse om en liten människa som står mitt i de stora världshändelserna. Hon möter historiska personer som Marie-Antoinette och upplysningsmannen Rousseau, och hamnar i ett Paris där huvuden rullar.

Petite är en excentrisk, intelligent och välskriven roman. Den är morbid och grotesk, sorglig och humoristisk, varm och innerlig allt på samma gång. Helt enkelt en oförglömlig läsupplevelse om en vanlig flicka som lämnar ett ovanligt arv.

"En helt galen, underbar ... en helt fantastisk bok! Den är så otroligt läsvärd och alldeles alldeles underbar!" - Monica Lindgren, Go'kväll

"Omtumlande och underhållande." - Maria Näslund, Tara

"När mörkret sänker sig över oss, är det gott att ha ett läsäventyr att fly in i. Edward Careys Petite är just en sådan ljuvlig romanpärla; underhållande, härligt livsbejakande, lärorik, och brittiskt excentrisk." - Yukiko Duke, Vi Läser

"Vackert, makabert och fascinerande" - Annina Rabe, Expressen

"Udda och fascinerande roman om madame Tussaud innan hon blev madame Tussaud." - Dagens Nyheter

"Petite är en ovanlig betraktelse, ett annat sätt att se människor. Efteråt ruskar man sig förvånat: vad var det som hände? Och världen ser lite annorlunda ut." - Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Makaber, rolig, rörande och livsbejakande." - The Times

"Det låter helt absurt att säga att Petite förändrade min bild av franska revolutionen, men det gjorde den faktiskt, i en vindlande, spännande berättelse." - Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Denna bladvändare, som löst bygger på vaxskulptören Madame Tussauds liv, är annorlunda, gripande, makaber och oupphörligt fascinerande, skriven med stor kännedom om tidsepok och plats. Översättningen är mycket fin. Författaren, född 1970, har också gjort de många utsökta teckningarna. Petite är en ovanlig pärla." - Eva Lundgren, BTJ-häftet #19/2020 (betyg 4)

"Som om Charles Dickens gjorde en bok av en Wes Anderson-film." - Läsare på Goodreads

Edward Carey är författare, dramatiker och konstnär. Han har bland annat gjort de fantastiska illustrationerna i Petite. Carey är född i England och bor i Austin, USA.
  • Författare: Edward Carey
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789188979414
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 504
  • Utgivningsdatum: 2021-04-15
  • Översättare: Helen Sonehag
  • Förlag: Sekwa Förlag