bokomslag "När betongen rätar sin rygg". Ortenrörelsen och folkbildningens renässans
Samhälle & debatt

"När betongen rätar sin rygg". Ortenrörelsen och folkbildningens renässans

Ove Sernhede René León Rosales Johan Söderman

Danskband/flex

269:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 262 sidor
  • 2019
"Det är inte betongen som gör oss till dom vi e, det är vi som gör betongen till mer än sten. När vi talar om Orten syftar vi mer på gemensamma erfarenheter än på ett geografiskt område - vår gemensamma erfarenhet av att befinna oss långt från normen. Både som icke-vita men även som arbetar- och underklass, det är ju vi som hamnar i stadens utkanter, eller 'förorterna'. Med Ortens konstfestival vill vi lyfta våra erfarenheter och vår kultur."
- Pressrelease från Pantrarna för upprustning av förorten inför konstutställningen Ortens Konstfestival i Göteborgs Frihamn 2016


Ortenrörelsen är det samlande namnet på den mobilisering som nu sker i stigmatiserade bostadsområden runt om i hela Sverige. För mer än hundra år sedan ställde den svenska arbetarklassen krav på rösträtt och anständiga livsvillkor. Vid sidan av fackföreningar och politiska partier skapades också en folkbildande och kulturpolitisk rörelse som syftade till att ge upprättelse och ingjuta mod i de grupper som vid denna tid kämpade för att bli en del av samhället. I dag höjer förortsvärlden sina röster och ställer krav på fördelningspolitik och på att bli betraktade som fullvärdiga medborgare. På ett motsvarande sätt som i början av det förra seklet sker det idag parallellt med de politiska kraven en organisering runt sökandet efter den kunskap och bildning som kan stärka självkänslan och ge vägledning åt kampen för ett rättvist samhälle. Denna bok handlar om bakgrunden till och framväxten av denna nya förortsmobilisering, Ortenrörelsen.

Ove Sernhede är senior professor vid Göteborgs universitet. Johan Söderman är professor vid Göteborgs universitet. René León Rosales är forskningsledare vid Mångkulturellt centrum i Botkyrka.
  • Författare: Ove Sernhede, René León Rosales, Johan Söderman
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789171735607
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 262
  • Utgivningsdatum: 2019-03-27
  • Förlag: Bokförlaget Daidalos