bokomslag Motorcykel genom Sverige
Memoarer & biografier

Motorcykel genom Sverige

Ester Blenda Nordström

Flexband

229:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 200 sidor
  • 2020
En bok med utvalda tidningsartiklar av Ester Blenda Nordström som fått titeln Motorcykel genom Sverige. Med efterord av Ulrika Knutson.

Ester Blenda Nordström var Sveriges första wallraff-journalist. År 1914 utgav hon sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Resultatet blev hennes fängslande reportagebok En piga bland pigor som avslöjade hur pigorna på landet hade det.

Ester Blenda gjorde sig känd för mycket mer än detta. I boken har vi samlat hennes bästa tidningsartiklar genom åren, artiklar som visar vilken säregen journalistisk begåvning hon hade. Kort efter krigsutbrottet 1914 och framgången med pigartiklarna fick hon en ny lysande journalistisk idé. Hon tog sin Enfield-motorcykel (som hon tilldelat smeknamnet Strömbom), satte sin 62-årige far på bönpallen och drog iväg genom Sverige för en artikelserie.

Vi möter ett land rätt olikt Sverige av idag. Biltrafiken är gles, bensinen kostar 50 öre litern (i Linköping bara 30). Ideligen hindras de av grindar, till och med på öppen landsväg. Pappan får snällt hoppa av motorcykeln och springa fram och öppna och det blir många sådana standon. Under färden genom Småland kan en sexmilasträcka rymma mer än 150 grindar. På en kreatursmarknad träffar de svenskamerikaner på visit i det gamla hemlandet. I Varberg umgås de med fiskargubbarna. Och mycket annat. I bakgrunden mullrar första världskriget. Nyheterna från krigshändelserna når Sverige med bara en dags fördröjning.

Här finns också den omtalade artikeln när Ester Blenda – enbart för att pejla in allmänhetens reaktioner – åker spårvagn med en farlig hattnål som sticker ut en kvarts meter från huvudbonaden.

Här finns hennes intervjuer av ett antal Stockholmsungkarlar som besvarar frågan ”Hur skulle ni uppfostra er son – om ni hade någon?”

Hon berättar hur man bär sig åt för att ta körkort för bil.

Hon hjälper svältande i Finland, nödåret 1918.

Hon reser till Sydamerika och rider på mulåsna längs vindlande Inkastigar och besöker folk i bergsbyar.

Hon reser omkring i Frankrike och Spanien och Japan och Kina.

Hon berättar om sin vän Elin Wägner.

Här finns även hennes allra sista artiklar när karriären var över och hon hade dragit sig tillbaka till en egen gård i Sörmland, med två hundar, två katter och en gris.

En volym med Ester Blenda Nordströms bästa tidningsartiklar: Motorcykel genom Sverige. Med efterord av Ulrika Knutson. ISBN 978-91-7742-537-3. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 208 sidor.
  • Författare: Ester Blenda Nordström
  • Format: Flexband
  • ISBN: 9789177425373
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 200
  • Utgivningsdatum: 2020-06-05
  • Förlag: Bakhåll