bokomslag Möten : textilier från oasen Siwa med omnejd - Egyptens västra öken
Konst & kultur

Möten : textilier från oasen Siwa med omnejd - Egyptens västra öken

Kazuyo Nomura Christina Rinaldo

Danskband/flex

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 63 sidor
  • 2020
"MÖTEN" textil och människor

I Egypten finns det fortfarande en stark hantverkstradition, i Kairos myller, i avlägsna byar och sandfärgade oaser. Textilt hantverk i Egypten lever vidare från antiken till nutid i egyptiernas liv, såväl vardag som helg.

Boken är en introduktion till textilierna i oasen Siwa med omnejd i Egyptens västra öken. "MÖTEN" berättar om berber och beduiner, deras kultur och seder och de färgstarka textilierna skapade för hand av kvinnorna.

Författare är Christina Rinaldo tidigare huvudlärare på den anrika Väfskolan i Borås/Universitetslektor i handvävning vid Högskolan i Borås och Kazuyo Nomura, textilkonstnär/handvävare som deltog i ett antal rekonstruktionsprojekt under ledning av Christina Rinaldo.

Resorna till Egypten började med ett rekonstruktionsprojekt vid Högskolan i Borås som resulterade i en uppskattad utställningsturné "Tutankhamuns Wardrobe" under 2000-talets första decennium. Jakten på väverskor, som vävde i samma vävteknik som på faraonisk tid, ledde författarna till västra öknen och oasen Siwa.

"I turistbutiker i Siwa vällde prylarna från hyllan, klänningar och sjalar hängde från taket och högar av mattor låg på golvet. Vi blev fascinerade av textilierna, deras mäktiga färger, kraftfulla stoff och hantverksstyrka."

Boken leder läsarna till en textilresa i oasen och öknen, där livet är traditionsenligt men också fått stort inflytande från omvärlden de senaste decennierna. Hantverket har fortfarande stark anknytning till högtid och vardag - de rikt broderade bröllopsklänningarna och den färgstarka utstyrseln, broderade mönster med skyddande betydelse, enkla, randiga vävnader från ett handväveri i Kerdassa utanför Giza, tidskrävande mönstervävda mattor, som vävs i enklast tänkbara markvävstol, m.m.

I boken beskrivs ett tjugotal textilier med en mångfald fotografier. Dessutom ingår foton och dokumentation av ett urval textilier ur Christina Rinaldos Siwa-samling i Världskulturmuseet.
  • Författare: Kazuyo Nomura, Christina Rinaldo
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789151954028
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 63
  • Utgivningsdatum: 2020-09-01
  • Förlag: frag-ment