bokomslag Mellan triumfer och nederlag : en bok om Anna Hierta-Retzius och hennes tid. Volym 2, "A charming bitch of a wife"
Historia

Mellan triumfer och nederlag : en bok om Anna Hierta-Retzius och hennes tid. Volym 2, "A charming bitch of a wife"

Gerda Helena Lindskog

Danskband/flex

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 527 sidor
  • 2023
Anna Hierta-Retzius var dotter till tidningskungen Lars Johan Hierta, gift med skallmätaren Gustaf Retzius och i sin ungdom nära vän med Ellen Key.

När Anna Hierta-Retzius var nygift med darwinisten Gustaf Retzius bjöd han henne och hennes väninna Ellen Key på en forskningsresa till England. Under jakten på krokodilers och ödlors inneröron diskuterade naturvetaren livsåskådningsfrågor med Ellen, som i brev beskrivit honom som hygglig och frisinnad. Mycket av det som sedan hände är gåtfullt. Det som börjat med ett förhoppningsfullt återköp av Aftonbladet från "de gråa magistrarne" föröddes, och vänskapen med Ellen Key byttes snart mot ovänskap och Anna Hierta blev känd som "his charming bitch of a wife".

Samtidigt blev Anna prisad med medalj i Paris för sina pedagogiska idéer. Med aftonskolor och arbetsstugor hade hon förmått högreståndskvinnor som Ellen Key, Kata Dalström och Jenny Rossander att samarbeta för att skapa bättre förutsättningar för kommande generationer. Och under sina elva år som ordförande i Svenska Kvinnornas Nationalförbund arbetade hon för kvinnors skydd, men fick snart rykte om sig som sedlighetens härförare. Från Egypten skickade Gustaf och Anna hem kranier som skänktes till Etnografiska museet och Karolinska Institutet, där starka strider sedan stått om familjenamnet som idag utplånats från campus.

Detta är den andra volymen av två om en av vår tids mest beryktade offentliga kvinnor och om hennes tid, 1841-1924.

Gerda Helena Lindskog är född i Västergötland och har under flera decennier bott växelvis i norra Sverige och Visby. Som författare och forskare har hon haft inriktning på bilden av samerna och Norrland i barnlitteraturen, men också pa den kontroversiella historien om arbetsstugor för barn i Norrbotten och Västerbotten. År 2016 blev hon hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

"Jag har ägnat några dagar åt att läsa Gerda Helena Lindskogs 2-volyms-biografi över Anna Hierta Retzius. Anna gick från att som ung vara vapendragare för sin far Lars Hiertas liberalism och uppskattad organisatör av många olika kvinnoemancipatoriska och andra projekt, till att åldras som en isolerad, starkt högervriden och sedesamhetspropagerande hustru till skallmätaren Gustaf Retzius. ... Materialet är väldigt rikt och jag vill gärna rekommendera böckerna till den som vill sätta sig in i komplexiteten i förra sekelskiftets kvinnokamp." - Gudrun Dahl, Professor emerita, SU.
  • Författare: Gerda Helena Lindskog
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789173273046
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 527
  • Utgivningsdatum: 2023-04-28
  • Förlag: h:ström - Text & Kultur AB