Skönlitteratur

Madeleine F.

Lena Einhorn

Pocket

99:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

Andra format:

  • 266 sidor
  • 2018
Hanna har just påbörjat sin andra utbildning på kort tid. Studierna på Konstfack har hon abrupt avbrutit. Nu går hon sen två veckor tillbaka på Författarskolan.

Det är måndag morgon, och eleverna ska för första gången få träffa Pål Berger, berömd författare och egensinnig pedagog.

Har ni, frågar han, lust att göra ett gemensamt projekt? Han halar upp sju pyttesmå gula lappar, som han håller framför sig som en solfjäder.

Det visar sig att de sju lapparna är annonser, mer än åtta år gamla och från Gula Tidningen. Och de är märkliga. Samtliga är undertecknade av ›Madeleine F.‹, som erbjuder sina tjänster som städhjälp, språklärare, konstnär, konsertmusiker, balettinstruktör och civilingenjör. Nu ska de skriva fram den här personen på sitt eget sätt. Men för Hanna blir det en personlig fråga. Hon måste ta reda på vem kvinnan är.

"Madeleine F." är en roman om sökande. Efter en mystisk, mångbegåvad person, som är som uppslukad av jorden. Efter lösningen på en gåta, som tycks liksom utlagd för att gäcka. Och slutligen om sökandet efter inspiration och identitet.

Lena Einhorn är filmare och författare, och har givit ut åtta böcker, både romaner och sakprosa. Hennes senaste bok på svenska är "Blekingegatan 32" (2013), en roman om Greta Garbo. Hennes berättelse "Ninas resa", om modern Nina, som var bland de sista som lämnade Warszawas getto levande, blev både bok och film, och belönades med både Augustpriset och två Guldbaggar.

 


Lena Einhorn kan konsten att fånga in läsaren genom att lägga den där första pusselbiten så skickligt att man bara måste läsa vidare för att se hur det går … Madeleine F:s öde lämnar Hanna ingen ro, och inte läsaren heller: Vem är hon, eller var hon? Är hon lycklig? Lever hon eller är hon död? ...  ’Madeleine F.’ är både en spännande och djupt allvarlig historia om ett särpräglat liv och öde.

Mia Gerdin, Kulturnytt, Sveriges Radio

djupt intressant: [’Madeleine F.’] handlar om människans skörhet och om sorgen över alla möjligheter i livet som rinner mellan fingrarna som vatten

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Einhorn, som ju också är filmskapare, har en utsökt känsla för spänning och dramaturgi. Det är svårt att lägga boken ifrån sig. Precis som hos Maria Gripe finns här ett mysterium som driver läsandet ständigt framåt. Vem är egentligen denna Agnes Cecilia, denna Madeleine F? Det är välskrivet och oerhört spännande.

John Sjögren, Svenska Dagbladet

Med en stark känsla för rytm och luckor varvar Einhorn Hannas vardag med en ryskungersk tjejs tillvaro i samma stad, decennier tidigare. … ’Madeleine F.’ är en stämningsfull och välskriven historia om sökandet efter inspiration och identitet. Delarna kommunicerar oavbrutet, fördjupar varandra och gör boken svår att släppa.

Jonna Fries, Tidningen Vi

För den som vill läsa boken ska inte för mycket avslöjas, den är verkligen mycket läsvärd.

Björn Gunnarsson, Hallandsposten m.fl.

'Madeleine F’ är byggd som en gåta, där pusselbitarna läg
  • Författare: Lena Einhorn
  • Format: Pocket
  • ISBN: 9789127152748
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 266
  • Utgivningsdatum: 2018-05-05
  • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur