bokomslag Lunds domkyrka : nya tiden - katedralen i samhället
Konst & kultur

Lunds domkyrka : nya tiden - katedralen i samhället

Inbunden

599:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 290 sidor
  • 2023
Lunds domkyrka är det främsta romanska byggnadsverket i Norden, med en byggnadshistoria som går tillbaka till 1000-talet. Domkyrkan har varit plats för avgörande händelser i politiska, teologiska och kulturella processer. Den nuvarande domkyrkan har här sin bakgrund; fortfarande är den ett centrum i Lunds stad och ett kyrkligt centrum i Sydsverige och Nordeuropa.

Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans huvudaltare, till Johannes Döparens och alla patriarkers och profeters minne. Med anledning av 900-årsjubileet 2023 har domkyrkorådet i Lund påbörjat publiceringen av ett vetenskapligt, rikt illustrerat bokverk om domkyrkans historia. Tidigare forskning är omfattande, men knappast heltäckande och inte sällan föråldrad eller motstridig. Boksviten om 8 volymer ingår i serien Sveriges kyrkor: Konsthistoriskt inventarium. Byggnadshistorisk och konstvetenskaplig dokumentation kompletteras i sviten med immateriella aspekter: de historiska och kulturella sammanhangen, gudstjänstlivet och den intellektuella miljön kring domkyrkan. Huvudredaktör för bokverket är professor Stephan Borgehammar.

Denna volym behandlar nya tiden, från reformationen till i dag, och undersöker hur domkyrkan fungerat i samhället - under försvenskningen efter 1658, i relation till universitetet genom seklerna, som plats för moderna gudstjänster och som rum för konstverk.

Medverkande författare:

Stig Alenäs

Martin Berntson

Peter Bexell

Stephan Borgehammar

Ingmar Brohed

David Gudmundsson

Anders Jarlert

Lena Sjöstrand
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789170614187
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 290
  • Utgivningsdatum: 2023-06-30
  • Förlag: Makadam förlag