bokomslag Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945
Historia

Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

Henrik Berggren

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-2 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 453 sidor
  • 2023
I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att "lägga om kursen i de allierades riktning". Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets...


Henrik Berggrens egna ord om Landet utanför:
I september kommer sista delen i Landet utanför, min trilogi om Sverige under andra världskriget. Det har varit en lång resa - sex år - som började i frustration. Hur mycket jag än läste om Sverige och kriget kändes det aldrig som jag förstod sammanhangen. Transiteringar, flyktingpolitiken, Zarah Leander, finska vinterkriget, de danska judarna, Raoul Wallenberg, inskränkningarna av tryckfriheten, spionaffärerna, järnmalmen, ransoneringar - allt verkade försiggå i separata historiska rum utan förbindelse med varandra. Därför tog jag det som min uppgift att sätta ihop kriget till en helhet sett ur den tidens svenskars perspektiv. Jag har mer eller mindre levt i det förgångna: följt pressen dag för dag, läst de populära romanerna, sett beredskapsfilmer och jagat brev och dagböcker som gett inblick i hur kriget upplevdes på vardagsnivå. Jag tror att du kommer att bli överraskad av resultatet och säga: "Var det så det hängde ihop? Det hade jag ingen aning om!".
  • Författare: Henrik Berggren
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789113125428
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 453
  • Utgivningsdatum: 2023-09-29
  • Förlag: Norstedts