bokomslag La Folia : en europeisk melodi i svenska musikmiljöer
Konst & kultur

La Folia : en europeisk melodi i svenska musikmiljöer

Margareta Jersild Märta Ramsten

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 287 sidor
  • 2008
En storslagen bok om en anspråkslös liten melodi!

En europeisk melodi i svenska musikmiljöer så lyder undertiteln till musikvetarna och musiketnologerna Margareta Jersilds och Märta Ramstens bok om folia-melodin.

La folia, Folies d'Espagne, Den spanska dårskapen namnen är många på detta outslitliga tem som vandrat genom musikhistorien i mer än 400 år och varierats i det oändliga. Ursprungligen från Spanien och Portugal har melodin tagit sig upp genom Europa och fått ett starkt fäste i Sverige, inte minst i folkliga musikmiljöer.

Corellis variationer över folia-temat är välkänt, likaså den svenska, politiska Sinclairsvisan. I våra dagar har bland andra Olle Adolphson och Alf Hambe använt sig av temat. Författarna har spårat och följt folian i olika musikmiljöer allt ifrån dess första nedslag på svensk mark.

En cd med svenska foliainspelningar medföljer boken. I bokens appendix publiceras för första gången foliatemat med variationer ur svenska lut-, gitarr- och klavertabulaturer från cirka 1700 (transkriberade) samt den västgötske hautboisten Blidströms notbok från 1715 (i faksimil).

Margareta Jersild och Märta Ramsten är båda docenter i musikvetenskap och tillhör landets ledande musiketnologer. Båda har en rik produktion av böcker och artiklar inom området. Märta Ramsten har också medverkat i olika programserier i Sveriges Radios P2.

"Det här är en fantastisk sammanställning av folians väg till Sverige, dess utveckling, bruk och utbredning Till boken följer en CD. Det här är en guldgruva och här blir utvecklingen och variationen tydligt åskådliggjord. Författarna har verkligen lyckats illustrera folians svenska resa under tre sekel." (Max Thoursie, Tidig Musik)

"Boken är en grundlig genomgång av en melodis ursprung och öden, men författarna medger att det inte varit möjligt för dem att rota i precis alla skrymslen och vrår, så ännu finns det utrymme för ytterligare forskning. Då kommer den här boken att vara till stor nytta, även om man som vanlig musikintresserad också kan läsa den med behållning." (Calle Friedner, Kammarmusik-Nytt)

"Denne boka er et interessant og overbevisende eksempel på hvordan et studium med utgangspunkt i en enkel melodi eller tonerekke kan bli til et omfattende og spennende resultat som handler om mer enn en melodi, dens vandringer og varianter. Vi får presentert mye god kunnskap om musikalisk praksis og uttrykk i de ulike sosiale lag og samfunnsforhold gjennom historia Dette er enspirert og grundig arbeid, skrevet slik at det blir spennende lesning. En solid fagbok som trygt kan anbefales." (Ingrid Gjertsen, Spelemannsbladet)
  • Författare: Margareta Jersild, Märta Ramsten
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789188316486
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 287
  • Utgivningsdatum: 2008-05-01
  • Förlag: Bo Ejeby Förlag