bokomslag Kungliga parker : människor och berättelser
Hem & trädgård

Kungliga parker : människor och berättelser

Sofia Hillborg Magnus Andersson Hélène Gullberg

Danskband/flex

349:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 165 sidor
  • 2019
Kungliga parker - människor och berättelser skildrar de kungliga parkernas fascinerande historia.
Denna rikt illustrerade bok ger insikt i varför de kungliga parkerna ser ut som de gör och hjälper besökaren att tolka de historiska spår som finns i parklandskapen. Boken berättar också om de kungligheter som var med och skapade parkerna i samarbete med några av tidens främsta arkitekter.

Kungliga parker - människor och berättelser berättar bland annat om kronprinsessan Margareta som också var trädgårdsarkitekt, den vetenskapligt sinnade Gustaf VI Adolf som blev expert på orkidéer och målarprinsen Eugen som uppenbarligen hade gröna fingrar. Men också om hur det kom sig att den nye kronprinsen Karl Johan, sedermera Karl XIV Johan, rev ner staketen och ställde ut gröna parkbänkar på Djurgården.

I boken kan du också läsa om de utländska influenser som har påverkat vårt kungliga gröna kulturarv. Varför anlade Hedvig Eleonora en så storslagen fransk park på Drottningholm och vad berättar Hagaparkens engelska park om den gustavianska epokens ideal, filosofi och politik?

I kapitlet om parkernas hemligheter berättas bland annat om det vetenskapliga odlingslandskapet på Norra Djurgårdens experimentalfält, den gåta drottning Victoria lämnade efter sig på Tullgarn, Strömsholms ryttarhistoria och sommaren när allt var möjligt - Stockholmsutställningens år 1897.

Ett särskilt kapitel skildrar livet i parkerna. Från Sessorna på Haga och malariamyggen på Drottningholm till folklivet på Djurgården.
Och till sist berättar vi om Sveriges första världsarv Drottningholm, den biologiska mångfald man kan finna där och hur det kommer sig att Kungliga Djurgården, denna frestande gröna markplätt mitt i centrala Stockholm, fortfarande är en grön lunga - och hur det kunde ha sett ut istället.

Boken har producerats av InPress Art i samarbete med Kungl. Hovstaterna.
Texterna i boken har skrivits av Sofia Hillborg och Magnus Andersson, slottsfogde vid Kungliga Djurgårdens förvaltning. De sammanfattande faktatexterna har skrivits av intendent Hélène Gullberg vid Kungliga Hovstaterna, som också har bidragit som textredaktör tillsammans med Ulrica Segersten, InPress Art.
Kungliga parker - människor och berättelser är en fristående fortsättning på boken Kungliga slotten - människor och berättelser.
  • Författare: Sofia Hillborg, Magnus Andersson, Hélène Gullberg
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789163976421
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 165
  • Utgivningsdatum: 2019-06-06
  • Förlag: InPress Art AB