bokomslag Kappan
Skönlitteratur

Kappan

Nikolaj Gogol

Inbunden

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

Andra format:

  • 140 sidor
  • 2023
OBS! NYÖVERSÄTTNING! En bok med utvalda noveller av Nikolaj Gogol som fått titeln Kappan.

Gogol är en av de författare som inleder det stora ryska flödet av litterär genialitet under 1800-talet, den eruption av människokännedom och berättarförmåga som kulminerar med namn som Dostojevskij, Tjechov, Gorkij och Tolstoj.

Den volym som Bakhåll nu har sammanställt och låtit Bengt Samuelson nyöversätta och skriva efterord till innehåller fyra av Gogols absolut bästa noveller. Alla fyra tillhör novellgenrens mästerverk.

Den inledande berättelsen, Kappan, handlar om en stackare till tjänsteman, den kuvade kopisten Akakij. Han arbetar på ett ämbetsverk i Sankt Petersburg, han arbetar flitigt och noggrant med att skriva av dokument, han gör inget annat.

Akakijs kollegor visar honom inte minsta respekt. De hånar och trakasserar honom.

Han tjänar så lite att han inte har råd att bry sig om sina kläder. Hans överrock är så sliten att den håller på att falla sönder, men det är ett faktum han aldrig ägnar en tanke. Han lider sig igenom sina dagar, vandrar i sitt slitna ytterplagg mellan arbetet och den påvra bostaden.

Men så övertalar en skräddare honom att investera i en ny rock, en riktigt presentabel kappa. Det blir en förändring i Akakijs liv som strax får konsekvenser, som får mycket stora konsekvenser...

Gogols stolta berättelse har genom sin enkla form och sitt drabbande budskap blivit en verklig litterär klassiker.

I berättelsen Näsan är huvudpersonen inte någon fattig stackare utan en högst respektabel kollegieassessor vid namn Kovaljov. När han vaknar en morgon är hans näsa försvunnen. Där den suttit är det tomt och huden är alldeles slät och len. Det hela påminner om Kafkas novell Förvandlingen, alltså om när Gregor Samsa vaknar en morgon i sin säng förvandlad till en insekt. Både Gogol och Kafka har förmågan att utveckla den till synes omöjliga förvandlingsakten till ett psykologiskt trovärdigt drama. Gogols föredömligt korta novell känns nästan outtömligt rik på finurlig livsvisdom.

Novellen En dåres dagbok är en djupdykning i ett pressat psyke som kämpar för att bli förstådd, medan novellen En förtrollad plats (som nu översätts till svenska för första gången) är ett exempel på ett annat stråk i Gogols författarskap - hans folkliga berättelser från Ukrainas landsbygd.

En samling valda noveller av Nikolaj Gogol som fått titeln Kappan. I nyöversättning och med efterord av Bengt Samuelson. ISBN 978-91-7742-596-0. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband (=hårda pärmar med tygrygg). 144 sidor.
  • Författare: Nikolaj Gogol
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789177425960
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 140
  • Utgivningsdatum: 2023-08-11
  • Översättare: Bengt Samuelsson
  • Förlag: Bakhåll