bokomslag Jag måste ha varit olidlig : Arvid Fredborg, krigskorrespondent, författare och rådgivare
Historia

Jag måste ha varit olidlig : Arvid Fredborg, krigskorrespondent, författare och rådgivare

Lars Fredborg

Inbunden

329:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 472 sidor
  • 2023
25 år gammal for den konservative Arvid Fredborg vintern 1941 nygift till Berlin som Svenska Dagbladets korrespondent. Han kom att ägna två dramatiska år åt artiklar i tidningen och hemliga rapporter till chefredaktören. Det gällde att få fram och så långt möjligt skriva om fakta utan att tyskarna ingrep, ett hårt och riskabelt arbete. Fredborg utsattes upprepade gånger för nazisternas försök att kompromettera honom, men lyckades undgå dem. Han fick också tidigt insikten om att nazisterna höll på att utrota den judiska befolkningen och kom att under dramatiska former 1942 skicka ett foto om detta till chefredaktören. Till denne rapporterade han också i februari det året om faran för en tysk invasion, något som ledde till att regeringen i Stockholm beslöt att mobilisera.

1943 satte Fredborg sig i säkerhet i Sverige och skrev en vidräkning med nazisterna, Bakom stålvallen, som sålde i 50 000 exemplar och gjorde honom berömd. Därefter ägnade han sig åt den nygrundande tidskriften OBS! och var sedan i några år Svenska Dagbladets korrespondent i Lissabon och Bonn.

1952 lämnade han tidningen och blev egen företagare som politisk konsult. Fredborg grundade därmed en unik verksamhet i vilken han kom att ägna sig åt att i närmare fyrtio år ge svenska och finska storföretag råd rörande internationell politik. Under årens lopp kom de flesta ledande svenska företag att anlita honom. I verksamheten företog han omfattande resor och byggde upp ett enastående kontaktnät. Han talade sju språk och träffade överallt ledande politiker och ekonomer. Också hans politiska motståndare talade gärna uppriktigt med honom.

Boken behandlar Fredborgs upplevelser, hans resor, vilka han träffade och vilka tankar och idéer han givit uttryck för. På det sättet följer vi ett spännande människoöde genom 80 år. Varifrån fick han denna gåtfulla förmåga att ta folk? Folk som det var svårt att ens närma sig som Konrad Adenauer, Winston Churchill, Francisco Franco, Gamal Adbdel Nasser eller Margaret Thatcher talade förtroligt med honom.

Lars Fredborg, född 1945, advokat, affärsjurist, var huvudsakligen verksam inom avtal om fastighetsfinansiering, men är numera pensionerad. Han har ägnat sig åt studier i historia och har utgivit Mina 35 år på Lindahl en återblick; Adelborg en svensk adelssläkt under 200 år; och Wien mina drömmars stad. Nu har han gått igenom faderns omfattande material och har författat en fängslande berättelse om dennes elddop som krigskorrespondent i Berlin 1941 1943 och hans livslånga arbete med att inom svensk och finsk industri sprida upplysningar om internationell politik.
  • Författare: Lars Fredborg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789189323902
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 472
  • Utgivningsdatum: 2023-10-11
  • Förlag: Ekerlids