bokomslag Helvetet på Paradisgatan
Samhälle & debatt

Helvetet på Paradisgatan

Stanislav Asejev

Häftad

239:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 200 sidor
  • 2023
"Grymheterna som skildras läggs till en lång rad av övergrepp vars beslutskedja kan spåras direkt till Vladimir Putin. (...) Var det så här att läsa om Auschwitz och Dachau 1942? Innan alla bevis låg i dagen och bödlarna stod inför rätta?"
- Erik Helmerson, Dagens Nyheter

"Isande och viktig läsning" - Foreign Policy

"En seger över absurditet och smärta genom sin pregnans och precision" - Timothy Snyder

"Stanislav Asejevs otroliga bok (...) En gastkramande ögonvittnesskildring (...) Jag kan inte rekommendera den högre." - Christo Grozev, Bellingcat


Sommaren 2017 kidnappades den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejev (f. 1989) från sitt hem av ryska styrkor. Hans brott: att ha rapporterat om hur verkligheten såg ut under Rysslands ockupation. Hans dom: 15 års fängelse för påhittade anklagelser om bland annat spioneri.

I nästan tusen dagar - två och ett halvt års tid - hölls han fången i ett hemligt ryskt koncentrationsläger. På Isoleringen, fortfarande i bruk, blev brutal tortyr och förnedring vardag för Asejev och hans medfångar. Flera mördades.

Stanislav Asejev överlevde, lyckades bli frisläppt och dokumenterade trots traumat sina erfarenheter i The Torture Camp on Paradise Street, utgiven i Ukraina i december 2020 och sedan dess i en rad andra länder (USA, Baltikum m.fl. länder hösten 2022).

Utöver att vara ett viktigt dokument över Rysslands pågående övergrepp mot mänskliga fri- och rättigheter i Europa, är Helvetet på Paradisgatan en mycket stark läsupplevelse. Stanislav Asejev skriver rakt, skarpt och med en röd tråd av svart humor. Boken är oförglömlig.

Stanislav Asejev har belönats med ukrainska PEN:s pris för sitt mod att skriva exposén Helvetet på Paradisgatan.?? Han har också mottagit The Free Media Award, The National Freedom of Expression Award och det nationella Taras Sjevtjenko-priset för sitt journalistiska arbete.

"... En detaljerad, övertygande och viktig beskrivning av helvetesliknande förhållanden skapade av människor." - BTJ, betyg 4 av 5

"Samtidigt som innehållet är tungt gör Stanislav Asejevs språk den lätt att läsa, och för det har nog översättaren David Szybek en del av förtjänsten. Asejev skriver med en rak, precis prosa och inte utan viss humor (...). Boken är en viktig beskrivning av de brott mot mänskliga rättigheter som den ryska ockupationsmakten begår i Ukraina och förtjänar många läsare." - Amnesty Press

  • Författare: Stanislav Asejev
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789198807202
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 200
  • Utgivningsdatum: 2023-01-04
  • Översättare: David Szybek
  • Förlag: Bite the Bullet Press AB