bokomslag Gyllene grynings uppgång och fall : historien om den grekiska högerextremismen
Samhälle & debatt

Gyllene grynings uppgång och fall : historien om den grekiska högerextremismen

Antonios Antoniadis

Danskband/flex

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 218 sidor
  • 2022
Under tio år spred det grekiska högerextrema/nazistiska partiet Gyllene gryning skräck i samhället. Våldsamma överfall, mord och hatisk propaganda mot invandrare och mot den politiska vänstern var en del av partiets primitiva strategi.

När domen mot Gyllene gryning ropades ut i högtalarna från rätten den 7 oktober 2020 var det många som höll andan. Trots farhågor blev det en fällande dom som gav eko: Gyllene gryning fastslogs vara en kriminell organisation och dess partiledare Nikolaos Michaloliakos dömdes till ett trettonårigt fängelsestraff. Partiets representanter miste sina platser även i EU-parlamentet.

Domslutet markerade punkten för den största rättegången mot en nazistisk organisation sedan andra världskriget. Sagan var all för det som blivit Greklands tredje största parti.

Författaren berättar om det extrema och våldsamma partiets väg till inflytande. Samtidigt blir det till en berättelse om extremhögerns och nazismens långa våldsamma historia i Grekland, genom 1900-talet fram till i våra dagar.

Högervåldet har en lång tradition med politiker, militärer, poliser och underrättelsetjänst påtagligt inblandade, med kulmen i militärjuntans våldsregim under åren 1967 1974. Det är ett stycke förfärande historia med vida storpolitiska förgreningar.

Antonios Antoniadis är svensk journalist och akademiker med en grekisk far. Han är bosatt i Uppsala. Detta är hans första bok, ett resultat av djupgående studier i grekisk politisk historia.

_____


"Han beskriver på ett utmärkt sätt hur grogrunden för högerextrema rörelser ser ut."
Lennart Götesson, Dala-Demokraten

"Det är en välskriven och detaljerad historisk beskrivning och analys av den grekiska nynazismens uppkomst och utveckling."
Kent Lindkvist, BTJ helthetsbetyg: 4

En lättläst och högintressant bok om en historia som angår oss alla. Dan Fränkel, FiB Kulturfront
  • Författare: Antonios Antoniadis
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789189065062
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 218
  • Utgivningsdatum: 2022-02-21
  • Förlag: Carlsson