bokomslag Från Västervik till Hultsfred! : svenska musikfester 1966-1986. Del 2
Konst & kultur

Från Västervik till Hultsfred! : svenska musikfester 1966-1986. Del 2

Roger Skoog

Inbunden

449:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 7-11 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 496 sidor
  • 2022
Från Västervik till Hultsfred - Svenska Musikfester 1966-1986, Del 1 och 2, är en omfattande och unik resa genom den svenska musikfesthistorien. En djuplodande kulturhistorisk musikresa genom ett Sverige i förvandling.

Tidningen "Dagens Arbete" skrev följande om detta bokprojekt i samband med ett reportage sommaren/hösten 2022:

"NY BOK Sommar, sol och musikfestival. För tusentals svenskar är det en självklar kombination. Men festivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst. Ett översiktsverk över de första decennierna av svenska musikfester, folkfester och festivaler. Kronologiskt och faktabaserat. Vem, var, hur och när. Som ett lexikon över ett kulturfenomen som vi i dag tar för givet. Arbetet sträcker sig från 1966 fram till genombrottet med den första Hultsfredsfestivalen 1986."

Jag (Roger Skoog) säger följande i reportaget:

Min drivkraft har varit att samla, bevara, och återberätta något som ligger långt tillbaka tiden, men som ändå kan vara intressant, både för vår tid och för framtiden. Ett tidsdokument över en del av den svenska musikhistorien, en tidskapsel i bokform som fångar något som annars riskerar att försvinna med de personer som var involverade, säger han."

Det hela landade i en text på nästan tusen sidor, i två band. Om allt från försöken till ett svensk Woodstock, visfestivaler i Västervik och rockfester i Vänersborg. En samling av 20 års kulturliv som tidigare mest funnits som skrynkliga flyers och anekdoter i arrangörernas huvuden. Nu finns det sparat för eftervärlden som en tidskapsel i bokform.

Jag har grävt igenom mikrofilmsarkiv, skannat igenom internet, lusläst gamla tidningar, rotat efter gamla protokoll, samlat tidningsklipp, kollat igenom hundratals böcker, pratat med folk som var arrangörer, musiker eller besökare. Lånat föreningsmaterial eller privata samlingar. Jag har vänt på alla stenar i min jakt på den ultimata berättelsen om den svenska musikfesthistoriens 20 första år. Det hela slutade i en storslagen berättelse.

Ett stort tack ska riktas till Håkan Waxegård som delar med sig av sina minnen i berättelsen om Rockparty tidiga år.

Reportaget om författare och boken finns publicerat här:

https://da.se/2022/09/nu-berattas-festivalkulturens-historia/
  • Författare: Roger Skoog
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789180270779
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 496
  • Utgivningsdatum: 2022-10-25
  • Förlag: BoD