bokomslag Från februari till oktober 1917
Historia

Från februari till oktober 1917

Aleksandr F Ilin-Zjenevskij

Häftad

209:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 125 sidor
  • 2019
Förord
I samband med 100-årsjubileet av Oktoberrevolutionen 2017 planerade Oktoberförlaget att återutge "Tio dagar som skakade världen" av John Reed, men det visade sig att ett annat förlag hade kommit på samma idé och hunnit före. Efter att ha överkommit besvikelsen började vi leta efter andra böcker, som beskrev oktoberrevolutionens förlopp och hittade så småningom "Från februari till oktober 2017" av Aleksandr Ilin-Zjenevskij.
I motsats till John Reed, som skildrade oktoberrevolutionen utifrån som amerikansk journalist, deltog Zjenevskij själv i revolutionen både som militär organisatör och direkt på fältet.
Aleksandr Fjodorovitj Ilin-Zjenevskij föddes i S:t Petersburg 28/11 1894. Han var alltså bara 23 år då revolutionen ägde rum. Zjenevskij var egentligen ett slags smeknamn eller alias efter staden Genève. Zjenevskij tvingades nämligen i exil 1912 på grund av sin politiska verksamhet och studerade i Genève, där han också anslöt sig till bolsjevikerna, innan han kunde återvända till Ryssland 1914. Samma år togs han ut för värnpliktstjänstgöring, sändes till en militärskola och gick ut som löjtnant. Därefter deltog han i strider vid fronten, men blev svårt skadad av en granatchock och låg ett och halvt år på olika sjukhus. Efter tillfrisknandet placerades han vid en icke-stridande enhet, den s.k. Kemiska bataljonen, i S:t Petersburg.
När februarirevolutionen bröt ut, aktiverade sig Zjenevskij genast. Boken skildrar Zjenevskijs upplevelser och verksamhet från februari 1917 till oktober 1917. Zjenevskij var inte vem som helst; han deltog aktivt som militär organisatör och blev medlem av petrogradsovjetens militära revolutionära kommitté, som ledde det praktiska genomförandet av oktoberrevolutionen. Händelseutvecklingen fram till själva oktoberrevolutionen skildras personligt, livfullt och detaljerat; indirekt framgår det också vilken dådkraft och initiativförmåga som de ryska arbetarna, soldaterna och bönderna var i stånd till.
Zjenevskij var en mångsidig man. Efter oktoberrevolutionen verkade han som skribent, historiker och diplomat och var en av grundläggarna av den sovjetiska schackskolan. Han insåg tidigt schackspelets pedagogiska betydelse som ett instrument för vetenskapligt och rationellt tänkande och organiserade det första sovjetiska mästerskapet i schack 1920. Han var själv en duktig schackspelare och tillhörde de få schackspelare som hade spelat jämnt med den kubanske världsmästaren Capablanca.
Zjenevskij dog enligt officiella uppgifter i samband med ett nazitysk flygangrepp mot det fartyg, i vilket han färdades över Ladogasjön i september 1941.
Boken har aldrig tidigare getts ut på svenska. Översättningen har skett från engelska. De ryska namnen har transkriberats till gängse svensk namnform.
Oktoberförlagets redaktionskommitté
  • Författare: Aleksandr F Ilin-Zjenevskij
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789198455182
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 125
  • Utgivningsdatum: 2019-08-12
  • Översättare: Hans Isaksson
  • Förlag: Oktoberförlaget