bokomslag Försvunna världar : en resa till jordens urtid
Vetenskap & teknik

Försvunna världar : en resa till jordens urtid

Thomas Halliday

Danskband/flex

319:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 415 sidor
  • 2022
“Suverän ... En episk, nästan hallucinatorisk naturhistoria om livet på jorden … Bländande”
The Telegraph

Försvunna världar är en upptäcktsfärd på jorden, sådan den en gång var. Här väcker den unge paleobiologen Thomas Halliday liv i svunna tiders annorlunda landskap, djur och växter.

Med litterär elegans och populärvetenskaplig tyngd skildras jordens och livets historia – massutdöenden, evolutionära språng, våldsamma klimatförändringar och kringdrivande kontinenter. Hur många vet att Medelhavet för fem miljoner år sedan var en uttorkad avgrund, som sedan fylldes när Atlanten bröt sig igenom vid Gibraltar och skapade det största vattenfall världen någonsin skådat? Eller att Sydamerikas alla apor härstammar från en enda liten grupp föregångare som drev dit över havet på en flytande ö, lossriven från en flodstrand i Afrika? 

Boken är en lyrisk naturforskares reseskildring i förfluten tid, där främmande landskap träder fram i dramatisk skönhet. Livets historia är inte bara en ofattbart ändlös tidsrymd utan en svit av världar, sagolika men på något sätt ändå välbekanta.

"sällan har en sakprosaförfattare skrivit så suggestivt som Halliday. Han skriver om tornseglarna, som ”lever som gapande skrik i vinden”, om ”giraffens karismatiskt gängliga ovighet” och om att ”kontinenterna kan dansa runt varandra”. Här har översättaren Claes Bernes gjort ett strålande jobb."
DN

"Likt en sir David Attenborough reser Halliday ut i världen och återskapar försvunna miljöer och iakttar på plats djur och växters kamp om överlevnad ... Det är en häpnadsväckande färd."
Bo Eriksson, Clio

"Med ett mycket målande språk, ibland med rent poetiska valörer, förmedlar Halliday vetenskap för lekmannen. Författaren besitter djupa kunskaper om utvecklingen av livet på jorden."
Dala-Demokraten

”Episk som en film … Språket är så handgripligt levande. En bok med nästan ofattbara rikedomar. Den kan mycket väl bli det bästa jag läser 2022 – och ändå är det bara januari”
Sunday Times

“En fängslande världsturné genom förhistoriskt liv...Häpnadsväckande."
Financial Times

“Suggestiv ... Det är omöjligt att lägga ifrån sig Försvunna världar utan att känna respekt inför vad som kan komma i framtiden”
The Independent

”Uppslukande … inspirerande ambitiös … går bakåt i historien om livet på jorden – från den senaste istidens mammutstäpp till de flercelliga varelsernas uppkomst för mer än 500 miljoner år sedan”
The Economist

“Enastående ... Genial ... Ett verk vars enorma fantasifullhet är fast förankrad i gedigen vetenskap”
The Scotsman
  • Författare: Thomas Halliday
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789127164550
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 415
  • Utgivningsdatum: 2022-11-11
  • Översättare: Claes Bernes
  • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur