bokomslag Fixa texten grundläggande sva
Psykologi & pedagogik

Fixa texten grundläggande sva

Pär Sahlin

Häftad

489:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-2 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 248 sidor
  • 2020
Fixa texten för grundläggande sva innehåller tio kapitel som vart och ett behandlar en texttyp. Alla texter presenteras utifrån samma tydliga och stöttande struktur:

1. Förförståelse
Aktivera elevernas förkunskaper och skapa förförståelse för både texttypen och innehållet. Här introduceras centrala ord och begrepp.

2. Mönstertext
Mönstertexten visar på typiska drag både vad gäller språk och struktur.

3. Fakta om
I det här avsnittet analyseras mönstertexten utifrån syfte, språk och struktur och det finns rikligt med exempel som visar på de typiska dragen för den aktuella texttypen.

4. Arbeta med
Här får eleven arbeta med mönstertexten på flera nivåer. Avsnittet inleds med läsförståelse både på och mellan raderna. Sedan följer arbete med typiska språkliga drag och avslutningsvis finns uppgifter som fokuserar på strukturen i texten. Dessutom finns uppgifter kring de centrala ord och begrepp som presenteras i introduktionen.

5. Skriv din egen text
Kapitlet avslutas med att eleven skriver sin egen text. Inför det egna skrivandet finns alltid en uppgift som eleverna arbetar med i grupp. Eleven får stöttning både i det förberedande arbetet med sin egen text och själva skrivandet. Dessutom presenteras en arbetsgång för responsarbete innan eleven bearbetar och lämnar in till läraren.

Längst bak i boken finns Uppslaget som är en uppslagsdel med allmänna skrivråd med rubriker som Skriv rätt och riktigt, Skriv med struktur och variation, Använd grammatiken och Källor och källkritik. 
Fixa texten innehåller tio kapitel som vart och ett behandlar en texttyp:

* Nyhetsartiklar och notiser
* Instruktioner
* Sagor
* Insändare
* Formella brev
* Faktatexter
* Tal
* Reportage
* Dikter
* Noveller
Lärarhandledning

Den webbaserade lärarhandledningen är indelad i Före, Under och Efter. Här finns bland annat material för att arbeta med förförståelse utifrån introduktionsbilderna som kan visas på storbild. Andra delar handlar om att modellera lässtrategier och att arbeta med källkritik. Lärarhandledningen innehåller dessutom ett stort antal kopieringsunderlag med kompletterande uppgifter och ett bedömningsstöd.

Licensen gäller för en lärare i 12 månader.
Kostnadsfritt extramaterial

Fixa texten grundläggande sva fortsätter på webben. Här finns kostnadsfritt extramaterial i form av ljudfiler och facit. Samtliga mönstertexter är inlästa av författaren Pär Sahlin.
  • Författare: Pär Sahlin
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789127457478
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 248
  • Utgivningsdatum: 2020-10-09
  • Förlag: Natur & Kultur Läromedel