bokomslag Farliga hundar. Om hundars utsatthet och rättslösa ägare.
Djur & natur

Farliga hundar. Om hundars utsatthet och rättslösa ägare.

Kerstin Malm

Häftad

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 192 sidor
  • 2011
Genom en lag som kom år 2008 (lag om tillsyn över hundar och katter; 2007:1150) fick polisen oinskränkt makt vid omhändertagande av hundar. Polisen får ingripa och omhänderta en hund utan föregående utredning, sedan göra en bedömning och därefter besluta om hunden ska avlivas. Allt kan ske mycket fort och beslutet får verkställas omedelbart, det vill säga polisen behöver inte vänta de tre veckor då överklagande kan göras. Detta kan omöjligt vara förenligt med ett demokratiskt lands rättssäkerhet för alla.

Boken lyfter fram viktiga frågor om rättssäkerhet och djurskydd. Den utgår från två autentiska fall där författaren själv varit anlitad som sakkunnig i domstolsförhandling. En analys för att bättre bedöma hundars farlighet finns med. Dessutom presenteras en nydanande helhetssyn på relationen mellan människa och hund och moderna synpunkter på begreppet aggressivitet.

Författaren ställer frågorna på sin spets och föreslår ett antal förändringar. Det ska göras en opartisk utredning före ett omhändertagande. De som är utbildade på hundars och människors beteende ska vara med och utvärdera riskerna. Vi behöver förstå våra hundar bättre. Att förbjuda vissa raser är ingen lösning, vi måste istället förebygga fördomar, prestige och maktmissbruk.

Kerstin Malm doktorerade på hundars beteende år 1996 och hon har också arbetat med beteendeproblem hos hundar, bland annat på Djursjukhuset i Skara. Under många år har hon verkat inom hundvärlden som sakkunnig, föreläsare och konsult. Sedan 10 år tillbaka har hon ett eget företag där hon erbjuder föreläsningar och böcker.

Ur bokens förord av Anders Hallgren: "Poliser ska inte utreda "farliga" hundar och mentaltester ska inte vara ett instrument för att kartlägga hundarnas beteende, utan nya analysmetoder behövs. Det här framgår i denna bok - vår tids viktigaste dokument för hundars och hundägares rätt att få en objektiv utredning med moderna metoder"

"Kerstin Malm är erfaren hundetolog och har fungerat som sakkunnig i fall med omhändertagna hundar. Hon ger ett par skrämmande exempel på hur okänslighet och prestigetänkande kan prägla svenska myndigheters hantering av sådana ärenden, även om det också framgår att hanteringen av olika fall är mycket varierande. Boken är nyttig läsning för både hundägare och de som i sin yrkesverksamhet, t ex poliser, har att hantera fall med farliga hundar." Citat ur BTJ, Bodil Enoksson.
  • Författare: Kerstin Malm
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789197559157
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 192
  • Utgivningsdatum: 2011-10-17
  • Förlag: K. Malm Tanke i Tryck