bokomslag Einar Persson grafik
Konst & kultur

Einar Persson grafik

Thomas Kellerth Dan Lekberg Stefan Nilson Lars Nyberg

Klotband

639:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 120 sidor
  • 2021
Nu kommer äntligen boken om Einar Perssons grafik.

Vi menar att Einar Persson var en av 1900-talets främsta svenska koppargrafiker och att hans konstnärskap inte uppmärksammats efter förtjänst på nationell nivå.

För att råda viss bot på detta ger vi nu ut boken "Einar Persson, grafik".

Utgivningen sammanfaller med Karlskoga Konstförenings jubileumsutställning som har vernissage den 16 oktober i Karlskoga Konsthall. Utställningen har temat "tidigare hedersutställare". Einar Persson, som var föreningens förste hedersutställare 1968, får lämpligt nog på nytt en hedersplats.
Bara en vecka senare, den 23 oktober öppnar Galleri Astley i Uttersberg en stor utställning med Einars grafik.

Boken redovisar med 170 bilder bredden och kvaliteten i Einar Persson grafiska produktion. I tre texter ger Dan Lekberg, Stefan Nilson och Lars Nyberg en rik bild av Einar Perssons liv och konstnärsgärning.

Einar Persson föddes i Hagfors 1918. Som ung försörjde han sig som musiker och var framstående på saxofon och klarinett. Han fick tidigt uppmärksamhet som en skicklig tecknare, men det var i första hand som målare och grafiker han etablerade sig under 50- och 60-talet. Einar Persson var i stort sett självlärd. Hans bildvärld hämtade inspiration från resor och vistelser i Frankrike, England och Spanien. Från 1939 levde och verkade han i Karlskoga, och hans stadsmotiv pryder fortfarande många väggar i bygden. Einar Persson dog 2006.
Vi menar att grafiken från 50- och 60-talet inte bara utgör höjdpunkten i hans konstnärskap, utan att den håller hög nationell klass, hittills otillräckligt dokumenterad. Vi håller med Jane Rothlind när hon skriver "Einar Persson hör till de många och orättvist bortglömda grafiker som bor i landsorten" ("Svensk svart-vit grafik 1890-1990", Signum förlag, 1992).
  • Författare: Thomas Kellerth, Dan Lekberg, Stefan Nilson, Lars Nyberg
  • Format: Klotband
  • ISBN: 9789186049553
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 120
  • Utgivningsdatum: 2021-10-01
  • Förlag: Thomas Kellerth