bokomslag Det vulgära och förnäma 1600-talet : Slagsmål. Krogar. Skådespel.
Historia

Det vulgära och förnäma 1600-talet : Slagsmål. Krogar. Skådespel.

Petter Inedahl

Inbunden

329:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 223 sidor
  • 2023
Fylla, förolämpningar och slagsmål. 1600-talet var en turbulent period i Sveriges historia, inte minst kring matbordet där mycket osämja kunde uppstå. Vill du lära dig svära och håna folk som man gjorde det för 400 år sedan har du en guldgruva i denna bok där du till exempel får veta vad en mjölkare ägnar sig åt eller varför ingen ville bli kallad för bernhyttare, täva eller slöke.

Boken handlar även om svenskt krogliv, framför allt det som fördes på Storkällaren i Stockholm, rikets förnämsta näringsställe vars räkenskaper mirakulöst bevarats till idag och som författaren tagit del av. Mellan krogräkningarna tittar en hel del av dåtidens kändisar fram, med stormiga, tragiska och underbara livsöden. På krogen möter vi t.ex. grevinnan Beata De la Gardie, arkitekten Jean De la Vallée och den olycklige amiralen Mårten Anckarhielm. Vi får även en aning om vad det var för öl och vin man drack på den tiden och hur man kryddade brännvinet liksom recepten på kallskål och hippokrass.

Här läser vi också historien om de teaterälskande grevinnorna Beata Königsmarck och Maria Wrangel och hur de lyckades sätta upp ett skådespel när ingen teater fanns.

Vad tyckte egentligen Karl XI om den teaterföreställning som uppfördes till hans ära? Varför vägrade församlingen i Lumparland att begå nattvarden? Hur såg en krogtoalett ut för 400 år sedan, och varför tvättade sig grevinnan Anna Margareta von Haugwitz med brännvin? Svaren, och mycket annat, finns här. Välkommen till 1600-talet!

Boken är illustrerad.

Petter Inedahl är författare, omtyckt guide på framför allt Skokloster, bosatt i Stockholm. Han har skrivit ett flertal uppskattade böcker med kulturhistorisk inriktning, bl.a. Skokloster, Hemsökt, Spöklikt och Glömda mord.
  • Författare: Petter Inedahl
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789189065703
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 223
  • Utgivningsdatum: 2023-06-01
  • Förlag: Carlsson