bokomslag Den svenske tsaren
Historia

Den svenske tsaren

Alexej Smirnov

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 255 sidor
  • 2017
Den dramatiska historien om när en svensk prins valdes till tsar av Ryssland!

Stora oredan kallas i Ryssland perioden i början på 1600-talet när landet befinner sig i ett till synes ohjälpligt tillstånd av kaos. Främmande soldater härjar på territoriet. Hungersnöd följs av hungersnöd. Tsarerna avlöser varandra på löpande band. Vargar slukar vargar. Kometer rusar över himlen mitt på ljusa dagen.

I detta läge ber tsar Vasilij IV den svenske kungen Karl IX om hjälp med att bekämpa de polska invasionsstyrkor som belägrar Moskva. Den 26 mars 1609 går en svensk armé, under ledning av den tjugosexårige greven Jakob De la Gardie, över den ryska gränsen på Karelska näset. Det blir starten för ett långt och strapatsrikt fälttåg som gör Sverige till en nyckelspelare i det ryska inbördeskriget.

När tsaren sedan tas som "krigstrofé" till Warszawa blir tronen i Kreml åter tom. De tsarkandidater som då lanseras, av många viktiga ryska städer och representanter, är inga mindre än Karl IX:s egna söner, Gustav Adolf och Karl Filip! Historien står och väger: Ska den nya tsaren väljas från Vasaätten? Och ska de två arvfienderna då lägga sitt krigiska arv bakom sig och bilda en union?

Den svenske tsaren bjuder, i bästa Game of Thrones-anda, på ett överflöd av spänning, tragik, kärlek, misär, hjältedåd och osannolika militära förvecklingar - men här är allt på riktigt! Med hjälp av brev och rapporter från samtida aktörer kan Alexej Smirnov levandegöra denna viktiga, men för många idag okända, historiska epok.

"Med Guds försyn har samtliga ständer i det Moskovitiska riket erkänt den äldste sonen till kung Karl IX som värdig att väljas till en Storfurste och det moskovitiska folkets ledare. Detta enhälliga beslut har vi, furstendömets ledande medborgare, fastställt här med våra namn." Ledarna för det ryska folkuppbådet, den 16 juni 1611

OM FÖRFATTAREN

Alexej Smirnov är journalist och författare till flera historiska böcker, bland andra Svensk historia under vattnet - Vrak i Östersjön berättar (2002) och Det första stora kriget (2009). Han är född i Leningrad (Sankt Petersburg) men sedan 1992 bosatt i Sverige.

OM TIDIGARE BÖCKER

Om Svensk historia under vattnet:

"Smirnovs stil är ledig och kunnig och i farvattnen mittemellan Peter Englund och Herman Lindqvist." Kulturnytt/Sveriges Radio

"Alexej Smirnov fångar läsaren med ett flytande och tillgängligt språk och låter gångna tider leva upp igen." Populär Historia

UR BOKEN

Under Stora oredan hade Sverige ovanligt täta förbindelser med Ryssland. Men historiker har ofta gett en ensidig och ibland rentav förvrängd bild av denna period.

Ingen har velat befatta sig med Jakob De la Gardies kontroversiella politiska arv, som underminerade Romanovdynastins legitimitet. De la Gardie och det ryska folkuppbådets ledare, Dmitrij Pozjarskij, såg till att ett improviserat ryskt parlament valde en svensk prins till den ryska tronen. Arkiven vittnar med all tydlighet om att prins Karl Filip, Gustav II Adolfs bror, var den mest legitime tronpretendenten, men istället kom Michail Romanov till makten genom en kupp.

Hade deras plan gått i lås kunde Sverige och Ryssland blivit en federation i likhet med Polen-Litauen, som inspirerade anhängarna av en union mellan Sverige och Ryssland. Hela den svensk-ryska historien, som dittills till stora delar bestått av krig, kunde ha tagit en annan vändning.

"Den ryska riksförsamlingens principbeslut [om att välja en svensk prins till tsar] kom att under nästan fyra sekel vara en av de mest förborgade hemligheterna i rysk historieskrivning."
  • Författare: Alexej Smirnov
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789187207945
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 255
  • Utgivningsdatum: 2017-10-25
  • Översättare: Sergej Gratchev
  • Förlag: Karneval förlag