bokomslag Demonerna på internet : en introduktion till TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet
Data & IT

Demonerna på internet : en introduktion till TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet

Jack-Benny Persson

Häftad

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 118 sidor
  • 2023
Internet är fullt av demoner som vi kan leka med. Mejldemoner, webbdemoner, namndemoner och många andra typer av demoner. I Demonerna på internet lär vi oss vad dessa demoner är för något och hur vi kan prata med dem med hjälp av vanliga textkommandon. Det gör att vi får en djupare förståelse för hur internet fungerar och hur allt hänger samman.


När vi utforskar demonerna upptäcker vi också några intressanta saker om internet. Bland annat att många av de protokoll och demoner vi använder idag är riktigt gamla. Vi lär oss också att Unixsystem i olika former har spelat en viktig roll för internets utveckling och gör så fortfarande.


Laborationerna i boken utförs därför på Unix- eller Linuxsystem. Men även om man använder ett annat operativsystem på sin dator kan man genomföra bokens laborationer. I början går vi igenom hur man kan installera Linux inuti Windows med hjälp av WSL. De som använder macOS har redan ett komplett Unixsystem och kan börja laborera direkt.


I boken utforskar vi också ämnen som säkerhet och hacking. Vi gör en egen trojan som startar en bakdörr på datorn. Vi avlyssnar nätverkstrafik med tcpdump och förfalskar mejl genom att prata direkt med mejlservrar på internet.


Vi lär oss hur HTTP-protokollet fungerar, hur man kan göra manuella förfrågningar och modifiera de headers som skickas med i HTTP-anropen. Vi testar också att göra en egen liten webbdemon, eller webbserver, som visar en enkel hemsida.


Boken är en kort introduktion till TCP/IP och några av de vanligaste protokollen, så som HTTP, SMTP, POP3, NTP och DNS. Den är skriven för att vara lättläst, och man behöver inte genomföra bokens alla laborationer om man inte vill - den går lika bra att läsa i sängen eller i soffan.Jack-Benny Persson har många års erfarenhet av främst Linux- och FreeBSD-system, men också av programmering. Han har tidigare skrivit flera böcker om bland annat Python, C, Ansible och Linux. Han har studerat elektronik, nätverk, Linux, säkerhet och senast journalistiskt skrivande. Han driver idag bokförlaget CyberInfo Sverige och konsultföretaget CyberInfo Consulting Sweden AB.
  • Författare: Jack-Benny Persson
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789198330083
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 118
  • Utgivningsdatum: 2023-06-02
  • Förlag: CyberInfo Sverige