bokomslag Bröllopspogromen : en ukrainsk-judisk familjeberättelse
Memoarer & biografier

Bröllopspogromen : en ukrainsk-judisk familjeberättelse

Anna Grinzweig Jacobsson

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 271 sidor
  • 2023
Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly?

Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolutionen rasar. Ukraina kämpar för sin självständighet och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. Så inleds denna skrämmande aktuella historia om förföljelse och flykt från pogromer, Stalins terror och Hitlers ockupation.

Långt senare, inför sin nittiofemårsdag, avslöjar moster Roza hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. Bröllopspogromen, som bygger på författarens samtal med Roza, är en berättelse om kärlek, sammanhållning och mod. Och om hur händelser i det förflutna fortfarande kastar smärtsamma skuggor in i nuet.

Boken utkommer på årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina den 24 februari 2023.

Anna Grinzweig Jacobsson är fysiker och författare och leder Judiska Salongen i Göteborg. Hon föddes i Wroclaw i Polen och debuterade som författare med Flykten till Marstrand (Korpen 2020) som handlar om hur de polsk-judiska flyktingarna kom till Sverige 1969. Hon skriver också essäer och kritik för Göteborgs-Posten.

 

"Det är en rik och lärorik bok om en mörk tid. Men det är också en bok som sträcker sig in i vår samtid, där Ukraina åter igen är härjat av krig och där antisemitismen åter syns, illa dold i falska konspirationsteorier eller helt öppet i den högerextrema våg som sveper över världen.

Anna Grinzweig Jacobssons berättelse behövs, mer än någonsin. [ ] Prosan är effektiv, utan tyngande känsloyttringar där det beskrivna är starkt nog i sig, men med en empatisk ömhet när vi befinner oss hos mostern eller i de stycken där Anna Grinzweig Jacobsson vänder sig direkt till sin mormor, den okuvliga Rebecka, , som under alla de vedermödor hon och hennes familj tvingas utstå behåller sin kärleksfulla livsgnista och sin mänskliga värdighet. Det är en skildring av en människa som vägrar bli ett offer, en skildring som inger hopp."

Stefan Eklund, Göteborgs-Posten

 

"... gripande och faktaspäckad ... lika mycket en berättelse om de europeiska judarnas öde som en skildring av Ukrainas konfliktfyllda historia."

Clara Lee Lundberg, ETC

 

"Bröllopspogromen är en utmärkt bok, där författarens osentimentala blick och koncentrerade, men mycket detaljrika, finslipade prosa snyggt och prydligt förmedlar en berörande bild av en modig familj på flykt. Helhetsbetyg 5 (av 5)"

Elisabeth Brännström, BTJ
  • Författare: Anna Grinzweig Jacobsson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789189401396
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 271
  • Utgivningsdatum: 2023-02-01
  • Förlag: Bokförlaget Korpen