bokomslag Att ordna staden : den nya storstadspolitiken växer fram
Samhälle & debatt

Att ordna staden : den nya storstadspolitiken växer fram

Susanne Urban

Häftad

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 223 sidor
  • 2005
Staden -- hot eller löfte?
I Sverige har den etniska boendesegregationen i storstäderna gått från att vara en rättvisefråga till att ses som ett hot mot den sociala sammanhållningen och välfärdsstatens demokratiska värden. Den sociala integrationens löfte förväntas bli infriat i grannskapet, där delaktighet skall skapas och orättvisor upplösas. I teorin är stadsplanerare alltid för gräsrotsinitiativ, men aldrig i praktiken, visar Mike Davis i boken Los Angeles. Utgrävning av framtiden. Susanne Urban fortsätter i denna anda att granska den svenska storstadsutvecklingen, grannskapsenheterna, planerarna, utredarna, kommunaltjänstemännen, politikerna och deras olika försök att komma åt dagens -- etniska -- bostadssegregation genom den "nya" storstadspolitiken och dess objekt: Förorten.
Förorten är i blickpunkten för samhällskritiken, som Franzén och Sandstedt visade i Välfärdsstat och byggande, den klassiska studien om efterkrigstidens svenska stadsutveckling -- vilken Susanne Urban knyter an till och följer upp. Hon skärskådar grannskapstankens betydelse för social integration liksom försöken att åstadkomma demokratisk dialog och kommunikativt handlande i s k lokalt utvecklingsarbete i storstadskommunerna. Hon gör nedslag i boendedialoger och framtidsscenarier i Flemingsberg, Skogås och Vårby gård i Huddinge kommun. Detta är hennes avhandling i sociologi om det sena 1990-talets och det tidiga 2000-talets svenska storstadspolitik.
Boken har belönats med Hyresgästföreningens stipendium för arbeten om etnisk integration och diskriminering på bostadsmarknaden!
Motiveringen lyder: "Avhandlingen är välskriven och ger den läsare som vill förstå segregation, segregationsprocesser och storstadspolitik en bra introduktion. Urban förmår visa att integrations- och antisegregationsarbetet är en större stadsbyggnadsfråga, där lösningarna inte kan sökas bland de exkluderade och diskriminerade utan i majoritetssamhällets planering, bostads- och välfärdspolitik."
  • Författare: Susanne Urban
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789179241902
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 223
  • Utgivningsdatum: 2005-05-01
  • Förlag: Arkiv förlag/A-Z förlag