bokomslag Arnfebern : Jan Guillou och tempelriddaren Arn
Historia

Arnfebern : Jan Guillou och tempelriddaren Arn

Bengt Knutsson

Danskband/flex

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 178 sidor
  • 2022
I denna volym granskar Knutsson Guillous stora serie om tempelriddaren Arn, västgötasonen, som, tvångskommenderad av Kyrkan och för ca 1000 år sedan, hade att bege sig till det Heliga Landet för botgöring och strid. Han är positiv till romansvitens stora berättelse och konstaterar att den lyft intresset för medeltiden, klostrens betydelse i dåtiden och mötet med islam, allt skildrat genom Arns långa härnad och förläggning i Jerusalem.

Som mellanösternkännare i allmänhet och efter många år på plats granskar Knutsson själva romanbygget och dess beståndsdelar. Och, som språkman i synnerhet, hur arabiska (och vad det beträffar också latinet) har använts i texterna. Han undersöker likaså hur Arnfebern under ett tiotal år på gott och ont svepte fram över Västergötland, särskilt i Skaraborg med Varnhem, Gudhem, Skara och andra orter i regionen. Hur exploaterades Arnfiguren av museiverksamhet, kyrka, turistorganisationer och myndigheter? Vad finns som var bra och vad gick snett? Knutsson undersöker även filmatiseringen av Arnäventyren.

Bengt Knutsson är docent i semitiska språk med arabiska och hebreiska som huvudämnen. Han är lika hemma i den orientaliska verkligheten som vid forskarbordet. I olika funktioner har han arbetat i både Israel, arabvärlden och Turkiet. Han är författare till bl.a. Arabiska visdomsord (2011), Jag minns mitt Jerusalem (2015), Den misstänkte orientalisten (2018). Bosatt i Bjärred.

Som något av en kuriositet och vad som ger den här boken en alldeles egen profil är att Knutsson, författaren, delar fyra ting med tempelriddaren Arn: ursprung och uppväxt i samma skaraborgska område, teologisk skolning, mångårig vistelse i det Heliga Landet och studium av arabiska och islam.

Det kan väl också nämnas att han för sitt arbete som svensk kulturemissarie till arabvärlden och i samband med det svenska kungabesöket i Jordanien 1989 belönades med framlidne Kung Husayns eget ordenstecken Grand officer of the order of Al-Istiql l; det är på svenska Kommendör av Självständighetsorden.

___

"Framställningen är mycket lättillgänglig och intresseväckande ur alla dessa synvinklar." Anders Weidung, BTJ. Helhetsbetyg: 4.

"Bengt Knutsson gör en lustfylld och välvillig analys av Arnfebern. [...] Det är en insiktsfull och högintressant läsning skriven på ett för fackböcker ovanligt lättillgängligt och underhållande sätt." Bo Borg. www.boborg.se kulturbevakning i Skaraborg

"Arabisten Bengt Knutsson har nu gett en mycket välskriven och underhållande redogörelse för Arnfeberns historia från den första trilogin till dags dato." Karl-Erik Tysk, SPT nr 10 . 2023

 
  • Författare: Bengt Knutsson
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789189065505
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 178
  • Utgivningsdatum: 2022-11-07
  • Förlag: Carlsson